Wystarczy 10 minut i gotowe. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz nawet bez tarcia ziemniaków
Uwierzycie, jeśli powiemy, że można przygotować placki ziemniaczane w 10 minut? Znamy prosty patent, który sprawi, że złocistą przekąskę przyrządzisz szybko i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jedynym, czego potrzebujesz, jest blender kielichowy. Wystarczy zmielić w nim składniki i ciasto na placki ziemniaczane gotowe.
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są prawdziwym zbawieniem dla wielu kucharzy. Dzięki tej metodzie możesz oszczędzić mnóstwo czasu, który zazwyczaj wymagany jest do starcia warzyw. Po prostu przygotuj wszystkie produkty, a urządzenie kuchenne zrobi resztę za Ciebie.
Przepis na placki ziemniaczane w 10 minut
Składniki:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
1 jajko
1 średnia cebula
3-4 czubate łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków krok po kroku
Ziemniaki obierz i opłucz. Z cebuli usuń łupinę. Oba składniki na placki ziemniaczane w 10 minut pokrój w mniejsze części.
Do blendera kielichowego wlej jajko i dodaj pokrojone warzywa. Składniki na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków blenduj przez ok. 20 sekund, następnie dopraw masę solą i pieprzem. Przestaw blender na niskie obroty i stopniowo zacznij dosypywać mąkę. W razie potrzeby zgarniaj jej nadmiar ze ścianek kielicha za pomocą łyżki lub szpatuły.
Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, możesz przystąpić do smażenia. Ciasto na placki ziemniaczane w 10 minut wykładaj porcjami na dobrze rozgrzany olej. Smaż na złocisty kolor z obu stron.
Przed podaniem placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Poznaj tajemnicę wyjątkowo puszystych placków ziemniaczanych. Aromatyczne placki z dodatkiem sera zachwycą niejednego smakosza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama