Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z ziemniaków po wczorajszym obiedzie. Nic się nie zmarnuje

Placki ziemniaczane z ziemniaków po wczorajszym obiedzie. Nic się nie zmarnuje

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
canva/feri1, NoirChocolate

Nie wiecie, co zrobić z ziemniakami po obiedzie? Będę świetnym materiałem do przygotowania placków. Prosty przepis na przysmak z gotowanych bulw z dodatkiem sera żółtego pomoże wam w smaczny sposób wykorzystać nadmiar produktów. Spróbujecie?

Ugotowane ziemniaki, które zostały wam z drugiego dania, w prosty sposób można przekształcić w kolejny smakowity posiłek. Wystarczy do ziemniaczanego purée dodać kilka smakowitych produktów m.in. żółty ser, który nada im niezwykłego aromatu. Prosty patent nie ma sobie równych.

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • około 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 1 jajo

  • 50-70 g ulubionego sera żółtego

  • 35 g mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypiorek i kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od posiekania i zeszklenia cebuli na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Warzywa z patelni studzimy i łączymy z rozgniecionymi na purée gotowanymi ziemniakami.

Dodajemy mąkę pszenną, jajo oraz starty na tarce ser żółty. Doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie mieszamy. Z powstałej masy przy pomocy łyżki formujemy placki ziemniaczane i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z kwaśną śmietaną oraz szczypiorkiem. Smacznego.

Wskazówka: zamiast jajka możecie wykorzystać 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego namoczoną w 3 łyżkach wrzątku. To wegański odpowiednik kurzego nabiału. Zamieniając dodatkowo ser żółty na wędzone tofu, uzyskacie w pełni roślinne i pełne białka placki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na placki. Spróbujcie koniecznie smakowitego rarytasu z dyni — będzie idealny na szybki obiad. Być może też spodoba wam się znakomity patent na wykorzystanie bananów, czyli placki śniadaniowe z płatkami owsianymi.

Co zrobić z ziemniaków po obiedzie? Najlepiej placki ziemniaczane.
canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: