Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

canva/feri1, NoirChocolate

Placki ziemniaczane z ziemniaków po wczorajszym obiedzie. Nic się nie zmarnuje

22 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie wiecie, co zrobić z ziemniakami po obiedzie? Będę świetnym materiałem do przygotowania placków. Prosty przepis na przysmak z gotowanych bulw z dodatkiem sera żółtego pomoże wam w smaczny sposób wykorzystać nadmiar produktów. Spróbujecie?

Ugotowane ziemniaki, które zostały wam z drugiego dania, w prosty sposób można przekształcić w kolejny smakowity posiłek. Wystarczy do ziemniaczanego purée dodać kilka smakowitych produktów m.in. żółty ser, który nada im niezwykłego aromatu. Prosty patent nie ma sobie równych.

karkówka pieczona w kapuście

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście. W jednym naczyniu przygotujesz przepyszny, sycący obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • około 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 1 jajo

  • 50-70 g ulubionego sera żółtego

  • 35 g mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypiorek i kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od posiekania i zeszklenia cebuli na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Warzywa z patelni studzimy i łączymy z rozgniecionymi na purée gotowanymi ziemniakami.

Dodajemy mąkę pszenną, jajo oraz starty na tarce ser żółty. Doprawiamy solą oraz pieprzem i starannie mieszamy. Z powstałej masy przy pomocy łyżki formujemy placki ziemniaczane i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z kwaśną śmietaną oraz szczypiorkiem. Smacznego.

Wskazówka: zamiast jajka możecie wykorzystać 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego namoczoną w 3 łyżkach wrzątku. To wegański odpowiednik kurzego nabiału. Zamieniając dodatkowo ser żółty na wędzone tofu, uzyskacie w pełni roślinne i pełne białka placki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na placki. Spróbujcie koniecznie smakowitego rarytasu z dyni — będzie idealny na szybki obiad. Być może też spodoba wam się znakomity patent na wykorzystanie bananów, czyli placki śniadaniowe z płatkami owsianymi.

Co zrobić z ziemniaków po obiedzie? Najlepiej placki ziemniaczane.

canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >