Smakosze.pl Porady Dodajesz liście laurowe na początku, czy na końcu gotowania? Szczegół ma ogromne znaczenie
Canva / anmbph

Dodajesz liście laurowe na początku, czy na końcu gotowania? Szczegół ma ogromne znaczenie

3 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Liście laurowe są bardzo popularna przyprawą z naszej kuchni. Nie wyobrażamy sobie przygotowania zupy czy sosu bez ich udziału. Czy wiesz jednak, że liście laurowe powinno dodawać się do garnka dopiero pod koniec gotowania? Nie powinny w nim także pozostawać zbyt długo po zdjęciu go z palnika.

Liście laurowe zwykło dodawać się do potrawy jeszcze przez włączeniem gazu pod rondlem. Skutkuje to tym, że przyprawa ta spędza w daniu, w zależności od jego rodzaju, od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Nie jest to ewidentny błąd jednak na pewno jest lepszy sposób na użycie liści laurowych.

Słowem wstępu o liściach laurowych

Liści laurowych najczęściej używamy do przygotowania różnego rodzaju wywarów . Zupa, sos czy gulasz nie mogą się obyć bez tej przyprawy. Nadaje on charakterystycznego aromatu oraz smaku .

Liście laurowe mają szerokie zastosowanie lecznicze . Posiadają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Olejek laurowy działa kojąco na bóle reumatyczne a także na drobne ranki czy skaleczenia .

Napar z liści laurowych posiada właściwości wspomagające pracę wątroby . Skutecznie oczyszcza też organizm z toksyn i szkodliwych związków. Gotując liście laurowe zbyt długo, w łatwy sposób pozbawiamy się wszelkich korzyści, które mogą nam one przynieść .

Kiedy dodawać liście laurowe do gotowania

Wiele osób dodaje liście laurowe na początku gotowania. Działanie takie nie jest dla nas szkodliwe, jednak nie daje nam też żadnych wymiernych zysków z tej niezwykłej rośliny . Długotrwałe gotowanie pozbawia liście laurowe ich pozytywnych aspektów .

Liście laurowe powinno dodawać się do garnka pod koniec gotowania . Czas 5-10 minut jest w zupełności wystarczający , aby gotująca się potrawa zyskała dzięki przyprawie charakterystyczny aromat. Pamiętajmy tez, że po upływie tego czas liści należy z garnka usunąć . Dlaczego?

Zbyt długo pozostawiony liść laurowy może nadać naszemu daniu nieprzyjemnej goryczki . Poza kwestiami smakowymi, musimy pamiętać także o właściwościach fizycznych liścia. Nie mięknie on nawet podczas długotrwałej obróbki termicznej . Dzięki usunięciu go z potrawy mamy pewność, że twardy liść nie trafi przypadkiem na nasz talerz.

Canva / Nicolas Garrat
Canva / Nicolas Garrat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy