Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste jak chmurka jajka sadzone. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Puszyste jak chmurka jajka sadzone. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Puszyste jajka sadzone
canva/Fascinadora

Jajka sadzone z piekarnika będą przyjemnym urozmaiceniem śniadaniowej klasyki. Ubicie białek sprawi, że uzyskamy przysmak o konsystencji chmurki z pysznym płynnym żółtkiem wewnątrz. Z pewnością spodoba się całej rodzinie.

Jeśli znudziły wam się tradycyjne jajka sadzone, wersja przyrządzana w piekarniku, w której białko dodatkowo ubijemy na sztywną pianę, odmieni wasze spojrzenie na ten rarytas. Delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne danie ma szanse stać się waszym ulubionym. Jest szybkie w przygotowaniu i od razu uzyskacie rodzinną porcję. Spróbujecie?

Przepis na jajka sadzone z piekarnika

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jaja „zerówki”

  • 40-50 g ulubionego sera żółtego

  • sól i pieprz ziołowy w ilości do smaku

  • wybrana zielenina do posypania np. szczypiorek lub natka pietruszki

Jak zrobić jajka sadzone z piekarnika? Prosty patent na lekkie śniadanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jaja myjemy, a następnie starannie oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w dużej misce. Wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Na blasze układamy papier do pieczenia, a następnie formujemy 4 okręgi z piany. W każdym z nich robimy niewielki dołek. Pieczemy je około 6 minut. W tym czasie delikatnie się zrumienią.

W otworach umieszczamy trochę sera i po jednym żółtku. Pieczemy jeszcze przez 7 minut. Jajka sadzone z piekarnika doprawiamy ziołowym pieprzem i podajemy posypane siekaną zieleniną. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z jajkami. Polecamy znakomitą jajecznicę z boczniakami oraz prosty patent na jajko w koszulce — podane na grzance smakuje doskonale.

Jaja sadzone z piekarnika są doskonałe
canva/Rus32

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: