Babka ziemniaczana, kartoflak, kugiel czy rejbak? Kultowy specjał nie może obejść się bez 1 mięsiwa
Babka ziemniaczana jest smakowitym specjałem. Proste danie będzie smakowało najlepiej, gdy dodamy do niego podsmażony boczek. Przyjemnie chrupiący mięsny kąsek doskonale urozmaici konsystencję i nada potrawie charakteru. Musicie spróbować.
Kartoflak, nazywany przez wielu również babką ziemniaczaną czy rejbakiem jest prostym i sycącym przysmakiem. Zrobiony z dodatkiem tłuściutkiego boczku rarytas skusi niejednego smakosza. Warto spróbować — podany z kwaśną śmietaną będzie więcej niż satysfakcjonujący.
Przepis na znakomitą babkę ziemniaczaną
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 większa cebula
250 g boczku wędzonego
2 duże jaja
15-20 g mąki ziemniaczanej2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku lub cząbru
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczną babkę ziemniaczaną? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od pokrojenia boczku w kosteczkę. Podsmażamy go na suchej patelni, a gdy wytopi się nieco tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia, gdy cebula będzie już prawie gotowa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jeszcze chwilę wszystko podsmażamy. Zawartość patelni studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Powstałą pulpę odciskamy z soku i łączymy ją z jajami, mąką oraz dodatkami z patelni.
Doprawiamy ziołami, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Masę przenosimy do małej keksówki, wysmarowanej masłem lub olejem. Formę możemy też wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Kartoflaka pieczemy do 90 minut. Podajemy po ostudzeniu z kwaśną śmietaną.
Wskazówka: wersję wegetariańską babki ziemniaczanej możecie przygotować, zamieniając boczek na dowolną roślinną kiełbasę. Do smażenia będzie wtedy konieczny tłuszcz.
Na naszej stronie znajdziecie wiele innych pomysłów na przysmaki z dodatkiem ziemniaków. Polecamy prostą i smaczną zapiekankę z serem i pieczarkami — będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Być może też spodoba wam się przepis na pyszne frytki belgijskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste jak chmurka jajka sadzone. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Ryż zapiekany z jabłkami. Lekki, wyśmienity posiłek dla całej rodziny
Puszyste kluski ziemniaczane. Proste, pyszne, doskonałe nie tylko do mięs