Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka ziemniaczana, kartoflak, kugiel czy rejbak? Kultowy specjał nie może obejść się bez 1 mięsiwa

Babka ziemniaczana, kartoflak, kugiel czy rejbak? Kultowy specjał nie może obejść się bez 1 mięsiwa

Babka ziemniaczana z boczkiem
canva/ola_p

Babka ziemniaczana jest smakowitym specjałem. Proste danie będzie smakowało najlepiej, gdy dodamy do niego podsmażony boczek. Przyjemnie chrupiący mięsny kąsek doskonale urozmaici konsystencję i nada potrawie charakteru. Musicie spróbować.

Kartoflak, nazywany przez wielu również babką ziemniaczaną czy rejbakiem jest prostym i sycącym przysmakiem. Zrobiony z dodatkiem tłuściutkiego boczku rarytas skusi niejednego smakosza. Warto spróbować — podany z kwaśną śmietaną będzie więcej niż satysfakcjonujący.

Przepis na znakomitą babkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 większa cebula

  • 250 g boczku wędzonego

  • 2 duże jaja

  • 15-20 g mąki ziemniaczanej2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku lub cząbru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smaczną babkę ziemniaczaną? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od pokrojenia boczku w kosteczkę. Podsmażamy go na suchej patelni, a gdy wytopi się nieco tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia, gdy cebula będzie już prawie gotowa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jeszcze chwilę wszystko podsmażamy. Zawartość patelni studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Powstałą pulpę odciskamy z soku i łączymy ją z jajami, mąką oraz dodatkami z patelni.

Doprawiamy ziołami, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Masę przenosimy do małej keksówki, wysmarowanej masłem lub olejem. Formę możemy też wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Kartoflaka pieczemy do 90 minut. Podajemy po ostudzeniu z kwaśną śmietaną.

Wskazówka: wersję wegetariańską babki ziemniaczanej możecie przygotować, zamieniając boczek na dowolną roślinną kiełbasę. Do smażenia będzie wtedy konieczny tłuszcz.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych pomysłów na przysmaki z dodatkiem ziemniaków. Polecamy prostą i smaczną zapiekankę z serem i pieczarkami — będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Być może też spodoba wam się przepis na pyszne frytki belgijskie.

Babka ziemniaczana z boczkiem jest znakomita
canva/Carpe89

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: