Dodajesz majeranek do zupy czy mięsa? 1 czynność jest zbawienna dla smaku
Suszony majeranek jest nieodzownym dodatkiem do wielu zup i pieczonych mięs. Nim jednak dodasz go do potrawy, najpierw rozetrzyj go w palcach. Dzięki temu popularne zioło uwolni jeszcze więcej aromatu i potrawa zyska na smaku.
Suszony majeranek jest wyśmienitą przyprawą do zup, mięs i sosów. Dodaję go do żurku, zalewajki, zupy grochowej, ogórkowej, kapuśniaku. Majeranek wzbogaca również smak wieprzowiny i drobiu. Dodaję do do wielu marynat, duszonych mięs i sosów.
Przed dodaniem majeranku do przyrządzanego dania, zawsze rozcieram przyprawę w dłoniach. To najlepszy sposób na uwolnienie całego smaku i aromatu. Majeranek i inne zioła suszone przechowuję w szklanych słoikach, żeby nie wywietrzały.
Mało kto wie, że majeranek to nie tylko wspaniały smak. Przyprawa reguluje procesy trawienne i ułatwia przyswajanie warzyw strączkowych. Wystarczy groch czy fasolę namoczyć na noc z dodatkiem łyżki suszonego majeranku i kminku, a stracą wzdymające właściwości. Suszony majeranek wzmocni również odporność i zmniejszy katar.
Dodajesz majeranek do potrawy? Pamiętaj o 1 czynności. Danie będzie jeszcze smaczniejsze
Majeranek jest rewelacyjną przyprawą do wielu dań. Wzmacnia smak mięs, zup i sosów. Danie będzie o wiele smaczniejsze, kiedy suszoną przyprawę przygotujesz w odpowiedni sposób.
Suszony majeranek zawsze rozetrzyj w dłoniach lub w palcach przed dodaniem go do zupy, czy mięsa. W ten sposób uwolnisz jeszcze więcej smaku i aromatu. Ten trik sprawdzi się również w przypadku innych, suszonych ziół, np. bazylii, czy oregano.
Jak przechowywać majeranek i inne zioła, żeby nie straciły aromatu?
Zrezygnuj z przechowywania ziół w papierowych torebkach. Nawet jeśli zwiniesz papier, po czasie suszone przyprawy zaczną tracić smak i aromat. Zioła wietrzeją bardzo szybko. Jest na to jednak pewien sposób.
Suszone zioła, w tym majeranek, zawsze przechowuj w szczelnie zamkniętych, szklanych słoiczkach. Pojemniki wstaw do szafki lub odstaw w takie miejsce, żeby nie były narażone na wilgoć i wysoką temperaturę.
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Zalej wrzątkiem liście laurowe. Domowy napar z suszonych ziół ma niecenione właściwości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Starmach pokazała, jak robi naleśniki z sosem pomarańczowym. Światowy hit na Twoim stole
-
Dlaczego obecnie wędliny, tak szybko się psują? Nie chodzi tylko o przechowywanie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama