Zalej nią liście laurowe. Niezwykła herbatka ma wspaniałe działanie
Liście laurowe mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Wzbogacamy nimi smak sosów, zup i gulaszy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z tego popularnego ziela można przygotować domowy napar. Gorący napój ma nieoceniony wpływ na nasz organizm.
Zbawienne działanie liści laurowych znane było już w czasach starożytnych. Roślina przywędrowała do nas z krajów śródziemnomorskich. Do dnia dzisiejszego możemy cieszyć się jej walorami smakowymi oraz właściwościami poprawiającymi trawienie. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą niepozorny liść?
Jakie cenne dla zdrowia właściwości mają liście laurowe?
Liście laurowe nie służą jedynie do poprawiania smaku potraw. Mają również szereg właściwości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim C, A, oraz witamin z grupy B. Zawierają w sobie także minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, wapń, selen, cynk, mangan i miedź.
Popularne ziele pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspiera pracę wątroby. Osoby cierpiące na cukrzycę docenią jego udział w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Ponadto liście laurowe pomagają walczyć z bólami głowy i migreną. Wspomagają również pracę nerek i mają właściwości moczopędne.
Liście laurowe działają grzybobójczo i przeciwbakteryjnie. Warto stosować je w czasie przeziębienia i grypy, gdyż pomagają organizmowi zwalczać infekcje. Ziele łagodzi stany zapalne gardła i związany z tym uporczywy kaszel.
Liście laurowe dobrze wpływają na trawienie. Przynoszą ulgę przy uciążliwych bólach żołądka przez wspieranie układu pokarmowego. Polecane są dla osób zmagających się z wrzodami tego narządu.
Liście laurowe można stosować do użytku zewnętrznego. Radzą sobie z bólami reumatycznymi stawów oraz ze stanami zapalnymi. Płukanka zrobiona z rośliny polecana jest do stosowania przy infekcjach dziąseł.
Jak zrobić zbawienną herbatkę z liści laurowych?
Przyrządzenie domowej herbatki z liści laurowych nie jest trudną sztuką. Potrzebujesz do tego jedynie kilku liści ziela oraz wrzątku. Przygotowanie trwa ok. 15 minut.
Do kubka włóż 5 suszonych liści laurowych. Zalej je gorącą wodą i odstaw na kwadrans, aby napar naciągnął. Po upływie tego czasu odcedź płyn od ziela. Popijaj napój niewielkimi łykami.
Optymalną porcją herbaty z liści laurowych jest jeden kubek dziennie. Na każde 3 dni kuracji zaplanuj 7 dni przerwy. Jak w przypadku innych domowych metod, tę również warto skonsultować z lekarzem, jeśli przyjmujesz na stałe jakiekolwiek leki. Herbata z liści laurowych nie jest polecana dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz dzieci. Dowiedz się, w którym momencie gotowania należy dodawać do potrawy liście laurowe. Dzięki prostemu przepisowi na olej z liści laurowych możesz cieszyć się wspaniałymi właściwościami tej rośliny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowa sałatka „siódemka” od Ewy Wachowicz jest lepsza niż jarzynowa. Idealna na Trzech Króli
Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama