Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Wykorzystasz je w zaskakujący sposób
canva/TKphotography64

Przenigdy nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Wykorzystasz je w zaskakujący sposób

30 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie wiesz, co zrobić z obierkami z ziemniaków? Przenigdy ich nie wyrzucaj, wykorzystaj je do przygotowania przepysznej przekąski dla całej rodziny. Domowe chipsy zrobisz w kilka minut, potrzebujesz jedynie ząbka czosnku, ulubionych, suszonych ziół i oliwy z oliwek.

Jestem zwolennikiem ruchu zero waste, który polega na maksymalnym wykorzystywaniu produktów spożywczych w kuchni. Nie lubię wyrzucać jedzenia, nawet produktów, które pozornie nie nadają się do dalszej obróbki. Mało kto wie, że z obierków z warzyw możemy ugotować aromatyczny bulion do sosu, a z obierków z ziemniaków zrobić rewelacyjną przekąskę.

Obierki z ziemniaków doskonale sprawdzą się w roli domowych, zdrowych chipsów. Resztki warzyw mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonymi ziołami i oliwą z oliwek. Całość pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku. Chipsy są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim lżejsze i mniej kaloryczne od gotowego produktu.

Jeśli chcemy zrobić chipsy z ziemniaków, przed obieraniem warzyw dokładnie oczyśćmy skórkę, najlepiej przy pomocy gąbki lub szczotki. Do chipsów zdecydowanie najlepsze będą młode ziemniaki z delikatną skórką. Przekąskę z obierków z ziemniaków możemy podać również z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym i pomidorowym.

Domowe chipsy z obierków z ziemniaków, nic się nie zmarnuje

Składniki:

  • obierki z 4-5 młodych ziemniaków

  • duży ząbek czosnku

  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek

  • ulubione, suszone zioła, np. rozmaryn, oregano, natka pietruszki

  • sól, pieprz

Jak zrobić pyszną przekąskę? Domowe chipsy zachwycają smakiem

Jeśli chcesz zrobić chipsy z obierków, przed obieraniem ziemniaków dokładnie umyj warzywa, najlepiej przy pomocy gąbki lub szczoteczki. Suche obierki przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski wlej oliwę z oliwek, całość oprósz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dokładnie wymieszaj, następnie rozłóż równomiernie na dużej blaszce z papierem do pieczenia , odstaw na czas nagrzewania piekarnika.

Urządzenie ustaw na 180 stopni C, gdy się nagrzeje, włóż blachę i piecz około 8- 10 minut, aż obierki będą chrupiące, smacznego.

Szukasz pomysłu na domowe przekąski? Przygotuj ziołowe paluchy z ciasta francuskiego oraz kulki ziemniaczane , przekąski przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Obierki z ziemniaków
canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy