Piąta żona Wiśniewskiego rosół gotuje inaczej niż wszyscy. Przygotowuje go z pieczonych warzyw i mięsa
Szukasz pomysłu na smaczny obiad na weekend? Ugotuj rosół według przepisu Poli Wiśniewskiej. Żona znanego piosenkarza rosół gotuje zupełnie inaczej niż wszyscy. Wywar przyrządzony według jej przepisu zachwyca smakiem i aromatem.
Rosół zwykle gotujemy z porcji wołowej, drobiowej, dodajemy warzywa rosołowe, a także świeże i suszone przyprawy. Mięsno- warzywny wywar gotujemy około 3 godzin na najmniejszym ogniu. Zarówno wołowinę, drób, jak i resztę składników gotujemy od początku w dużym garnku.
Pola Wiśniewska rosół gotuje zupełnie inaczej. Na początku mięso i warzywa zapieka w piekarniku z dodatkiem pokruszonych liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Całość skrapia oliwą i piecze, aż warzywa lekko się przypalą. Dopiero po tym czasie składniki przekłada do garnka i gotuje wywar.
Żona Michała Wiśniewskiego do rosołu dodaje również kilka suszonych grzybów oraz mieloną kurkumę. Suszone grzyby moczymy kilka godzin przed gotowaniem rosołu, następnie obgotowujemy i dopiero dodajemy do reszty składników. Suszone grzyby wzmocnią smak i aromat całej potrawy.
Aromatyczny rosół z pieczonego mięsa i warzyw z dodatkiem suszonych grzybów
Składniki:
porcja drobiowa rosołowa
porcja wołowa z kością
4 duże marchewki
2 cebule
2 duże pietruszki
por
seler
natka pietruszki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
gałązka lubczyku lub łyżeczka suszonego
kilka suszonych grzybów
szczypta kurkumy
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak ugotować rosół według przepisu Poli Wiśniewskiej? Rosół jest niezwykle aromatyczny
Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na 2- 3 godziny. Nastaw piekarnik na 190 stopni, w moździerzu do przypraw rozetrzyj liście laurowe i ziele angielskie. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż mięso, marchewki, korzenie pietruszki, seler, cebule, por.
Wszystkie składniki oprósz solidnie pokruszonymi ziołami, lubczykiem, natką pietruszki. Całość skrop solidnie oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 30- 40 minut. W tym czasie grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości.
Warzywa i mięso po przypieczeniu przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj suszone, ugotowane grzyby i gotuj przez około 3 godziny. Rosół gotuj na najmniejszym gazie, pod koniec gotowania wywar dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Podaj z ugotowanym makaronem, smacznego.
Z mięsa po rosole przygotuj również przepyszne pierogi z mięsem. Z warzyw i grzybów przygotujesz natomiast rewelacyjny pasztet, będzie idealny do kanapek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Barszcz czerwony z ziemniakami. Prosty obiad jak za dawnych lat
Wachowicz pokazała, jak robi zrazy. Nadziewa je jesiennym skarbem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: wisniewska_pola na Instagram