Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Piąta żona Wiśniewskiego rosół gotuje inaczej niż wszyscy. Przygotowuje go z pieczonych warzyw i mięsa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.10.2022 09:30

Piąta żona Wiśniewskiego rosół gotuje inaczej niż wszyscy. Przygotowuje go z pieczonych warzyw i mięsa

Piąta żona Wiśniewskiego rosół gotuje inaczej niż wszyscy. Przygotowuje go z pieczonych warzyw i mięsa
canva/ gbh007, Instagram/ wisniewska_pola

Szukasz pomysłu na smaczny obiad na weekend? Ugotuj rosół według przepisu Poli Wiśniewskiej. Żona znanego piosenkarza rosół gotuje zupełnie inaczej niż wszyscy. Wywar przyrządzony według jej przepisu zachwyca smakiem i aromatem.

Rosół zwykle gotujemy z porcji wołowej, drobiowej, dodajemy warzywa rosołowe, a także świeże i suszone przyprawy. Mięsno- warzywny wywar gotujemy około 3 godzin na najmniejszym ogniu. Zarówno wołowinę, drób, jak i resztę składników gotujemy od początku w dużym garnku.

Pola Wiśniewska rosół gotuje zupełnie inaczej. Na początku mięso i warzywa zapieka w piekarniku z dodatkiem pokruszonych liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Całość skrapia oliwą i piecze, aż warzywa lekko się przypalą. Dopiero po tym czasie składniki przekłada do garnka i gotuje wywar.

Żona Michała Wiśniewskiego do rosołu dodaje również kilka suszonych grzybów oraz mieloną kurkumę. Suszone grzyby moczymy kilka godzin przed gotowaniem rosołu, następnie obgotowujemy i dopiero dodajemy do reszty składników. Suszone grzyby wzmocnią smak i aromat całej potrawy.

Aromatyczny rosół z pieczonego mięsa i warzyw z dodatkiem suszonych grzybów

Składniki:

  • porcja drobiowa rosołowa

  • porcja wołowa z kością

  • 4 duże marchewki

  • 2 cebule

  • 2 duże pietruszki

  • por

  • seler

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • gałązka lubczyku lub łyżeczka suszonego

  • kilka suszonych grzybów

  • szczypta kurkumy

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak ugotować rosół według przepisu Poli Wiśniewskiej? Rosół jest niezwykle aromatyczny

Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na 2- 3 godziny. Nastaw piekarnik na 190 stopni, w moździerzu do przypraw rozetrzyj liście laurowe i ziele angielskie. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż mięso, marchewki, korzenie pietruszki, seler, cebule, por.

Wszystkie składniki oprósz solidnie pokruszonymi ziołami, lubczykiem, natką pietruszki. Całość skrop solidnie oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 30- 40 minut. W tym czasie grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości.

Warzywa i mięso po przypieczeniu przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj suszone, ugotowane grzyby i gotuj przez około 3 godziny. Rosół gotuj na najmniejszym gazie, pod koniec gotowania wywar dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Podaj z ugotowanym makaronem, smacznego.

Z mięsa po rosole przygotuj również przepyszne pierogi z mięsem. Z warzyw i grzybów przygotujesz natomiast rewelacyjny pasztet, będzie idealny do kanapek.

Rosół
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wisniewska_pola na Instagram