Domowy krupnik z kaszą jęczmienną
Bez wątpienia krupnik można uznać za jedno z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Nie jada się go tak często, jak kultowy rosół, czy pomidorową. Jednak z pewnością warto sięgnąć po ten smakowity specjał. Przepis zaskakuje prostotą.
Wyśmienity krupnik potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Dziś wypróbujemy tradycyjną recepturę. Zupa w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodny przepis na wyborny krupnik
Nie da się ukryć, że zupa jest dobrą propozycją obiadową. Istnieją niezliczone rodzaje tego typu potraw. Niedawno na naszym portalu gościł żurek od Jakuba Kuronia . Tym razem sięgniemy po tradycyjny krupnik.
Krupnik nie mógłby się obejść bez dodatku kaszy. W tym wydaniu postawimy na jej jęczmienną odmianę. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
1,5 l bulionu
-
100 g perłowej kaszy jęczmiennej
-
cebula
-
2 ziemniaki
-
marchew
-
seler
-
por
-
15 g masła
-
15 g natki pietruszki
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
szczypta soli
-
odrobina pieprzu
Prosty przepis na tradycyjny krupnik
Na początku bulion zagotowujemy i wzbogacamy o kaszę, ziele angielskie, liście laurowe oraz opaloną cebulę. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotować tę bazę pod zupy .
Mieszankę gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Por dzielimy na półplasterki i podsmażamy na maśle. Przygotowane składniki dodajemy do bulionu z kaszą .
Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem . Krupnik jest już gotowy. Wystarczy zaserwować go z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.
Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Winiary