Smakosze.pl
Pyzy z mięsem po rosole

Canva / arfo

Domowe pyzy z mięsem z rosołu

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.

Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne pyzy z mięsem z rosołu

Nie da się ukryć, że pyzy same w sobie są jednym z tych specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czym się one różnią od kartaczy. Dziś sięgniemy po przepis na pyzy z dodatkiem mięsa z rosołu.

Mięso po rosole można wykorzystać na wiele sposobów. Dobrym przykładem jest, chociażby pasztet. Tym razem z pozostałości po rosole przygotujemy wyborne pyzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • jajko

  • mąka ziemniaczana

  • szczypta soli

    Farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu

  • marchew i pietruszka z rosołu

  • cebula

  • 45 g masła

  • sól

  • pieprz czarny

  • pieprz ziołowy

Śniadanie i cytrusy

Dlaczego lepiej nie jeść cytrusów na śniadanie?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na pyzy z mięsem

Na początku ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Po ostygnięciu przeciskamy je dodatkowo przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i zastępujemy mąką.

Całość uzupełniamy o jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Wyrabiamy ciasto, które powinno mieć gładką konsystencję. Formujemy z niego niewielkie kulki. Teraz przyszła pora na farsz. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką i pietruszką.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ją do mięsnej mieszanki. Wszystko doprawiamy. Kulki z ciasta ziemniaczanego rozpłaszczamy, a na ich środek wykładamy farsz.

Z ciasta ponownie formujemy kulki. Tak przygotowane pyzy umieszczamy w osolonym wrzątku. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię będą gotowe. Danie z pewnością zachwyci domowników.

Pyzy w przepysznym wydaniu

Pyzy w przepysznym wydaniu

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >