Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowe pyzy z mięsem z rosołu
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.08.2021 02:00

Domowe pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem po rosole
Canva / arfo

Pyzy są jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że można w nich wykorzystać mięso po rosole. Specjał z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Przepis jest banalnie prosty.

Smakowite pyzy z mięsem są nie lada frykasem. Obok takiej propozycji obiadowej nie sposób przejść obojętnie. Pyzy bez najmniejszych problemów przygotujesz w domowym zaciszu. Warto wykorzystać mięso, które zostało nam po rosole.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne pyzy z mięsem z rosołu

Nie da się ukryć, że pyzy same w sobie są jednym z tych specjałów, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czym się one różnią od kartaczy. Dziś sięgniemy po przepis na pyzy z dodatkiem mięsa z rosołu.

Mięso po rosole można wykorzystać na wiele sposobów. Dobrym przykładem jest, chociażby pasztet. Tym razem z pozostałości po rosole przygotujemy wyborne pyzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • jajko

  • mąka ziemniaczana

  • szczypta soli Farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu

  • marchew i pietruszka z rosołu

  • cebula

  • 45 g masła

  • sól

  • pieprz czarny

  • pieprz ziołowy

Prosty przepis na pyzy z mięsem

Na początku ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Po ostygnięciu przeciskamy je dodatkowo przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i zastępujemy mąką.

Całość uzupełniamy o jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Wyrabiamy ciasto, które powinno mieć gładką konsystencję. Formujemy z niego niewielkie kulki. Teraz przyszła pora na farsz. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy razem z marchewką i pietruszką.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy ją do mięsnej mieszanki. Wszystko doprawiamy. Kulki z ciasta ziemniaczanego rozpłaszczamy, a na ich środek wykładamy farsz.

Z ciasta ponownie formujemy kulki. Tak przygotowane pyzy umieszczamy w osolonym wrzątku. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię będą gotowe. Danie z pewnością zachwyci domowników.

Pyzy w przepysznym wydaniu
Pyzy w przepysznym wydaniu

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram