Smakosze.pl
Żurek od Jakuba Kuronia

Canva / papkin

Łatwy sposób Kuronia na przepyszny żurek

24 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity żurek jest jedną z najbardziej kultowych potraw naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele receptur na przepyszną zupę. Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na żurek. Znajdziemy w nim między innymi białą kiełbasę i boczek.

Żurek jest absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby się nim zajadać niemal nieustannie. Jakub Kuroń opublikował na swojej stronie recepturę na prosty w przygotowaniu żurek, który przyprawia o szybsze bicie serca.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborny żurek od Jakuba Kuronia

Bez wątpienia żurek można zaliczyć do klasyków polskiej kuchni. Jego smak sprawia, że liczne grono smakoszy sięga po niego z miłą chęcią. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis od Magdy Gessler. Tym razem wypróbujemy recepturę Jakuba Kuronia.

Nie da się ukryć, że Jakub Kuroń zna się na kulinariach jak mało kto. W jednym z poprzednich artykułów przedstawialiśmy jego przepis na kotlety mielone. Dziś przyjrzymy się temu, jak mistrz kuchni przyrządza żurek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 l bulionu

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 400 g kiełbasy białej surowej

  • 150 g boczku wędzonego

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • koncentrat żurku

  • 30 g startego chrzanu

  • 125 ml śmietanki 30%

  • 30 ml oleju

  • sól

  • pieprz

  • jajka na twardo

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T202306.243

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

CZYTAJ DALEJ

Przepyszny żurek jest prosty w przygotowaniu

Białą kiełbasę nakłuwamy przy użyciu widelca. Taki zabieg sprawi, że mięsny specjał nie popęka w trakcie gotowania. Kiełbasy parzymy w bulionie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.

Przeważnie kiełbasa potrzebuje 20 minut w wywarze. Warto w tym celu wykorzystać również skórkę boczku. Woda nie może się intensywnie gotować. Powinna cały czas delikatnie pykać. Wyjmujemy ją do wystygnięcia.

Boczek kroimy w kostkę lub paski. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Gdy już się zarumieni, wzbogacamy boczek o posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy majerankiem.

Żurek z jajkiem

Żurek z jajkiem

Canva / papkin

Kiełbasę kroimy w plastry. Dodajemy ją do wywaru razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Wszystko gotujemy. Po 15 minutach zupę wzbogacamy o koncentrat żurku, chrzan oraz śmietanę.

Po kilkunastu minutach żurek powinien być gotowy. Najlepiej smakuje z dodatkiem jajek na twardo. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji obiadowej. Żurek w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >