Smakosze.pl
Kotlety mielone po węgiersku

Canva / arfo

Węgierskie kotlety mielone z kurczaka

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu nie sposób się oprzeć. W każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. Dziś sięgniemy po kotlety mielone po węgiersku. Ich sekretem jest dodatek w postaci beszamelu.

Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie inaczej stanie się w przypadku węgierskiej odsłony kultowego dania. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne kotlety mielone po węgiersku zachwycają niecodziennym smakiem

Nie da się ukryć, że kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Nie bez powodu istnieje tak wiele rozmaitych receptur na wyborne mięsne specjały. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z piekarnika.

Tym razem wypróbujemy recepturę na kotlety mielone po węgiersku. W ich wnętrzu zagości sos beszamelowy oraz purée ziemniaczane. Przepis zaskakuje prostotą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka

  • 120 g bułki tartej

  • 80 g purée ziemniaczanego

  • 2 jajka

  • pół pęczka posiekanego koperku

  • sól

  • pieprz ziołowy

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła

  • 15 g mąki pszennej

  • 200 ml wrzątku

  • 6 ząbków czosnku

Dodatkowo

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane

Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na kotlety mielone po węgiersku

Na początku mięso mieszamy w misce z bułką tartą, jajkami, purée, posiekanym koperkiem solą oraz pieprzem. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Odstawiamy ją na bok i bierzemy się za przygotowanie sosu beszamelowego.

Masło rozpuszczamy w rondlu. Wzbogacamy ją o przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Dodajemy szklankę wrzątku oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Kiedy składniki się połączą. Sos jest już gotowy. Pozwalamy mu trochę wystygnąć i mieszamy z mięsem mielonym.

Mieszankę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Obie strony mięsnego specjału powinny być złociste. Godny uwagi jest również przepis na kotlety ziemniaczane.

Przepyszne kotlety mielone

Przepyszne kotlety mielone

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >