Węgierskie kotlety mielone z kurczaka
Kotlety mielone są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu nie sposób się oprzeć. W każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. Dziś sięgniemy po kotlety mielone po węgiersku. Ich sekretem jest dodatek w postaci beszamelu.
Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie inaczej stanie się w przypadku węgierskiej odsłony kultowego dania. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszne kotlety mielone po węgiersku zachwycają niecodziennym smakiem
Nie da się ukryć, że kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Nie bez powodu istnieje tak wiele rozmaitych receptur na wyborne mięsne specjały. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z piekarnika.
Tym razem wypróbujemy recepturę na kotlety mielone po węgiersku. W ich wnętrzu zagości sos beszamelowy oraz purée ziemniaczane. Przepis zaskakuje prostotą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
120 g bułki tartej
80 g purée ziemniaczanego
2 jajka
pół pęczka posiekanego koperku
sól
pieprz ziołowy
Sos beszamelowy:
50 g masła
15 g mąki pszennej
200 ml wrzątku
6 ząbków czosnku
Dodatkowo
bułka tarta
olej do smażenia
Niezawodny przepis na kotlety mielone po węgiersku
Na początku mięso mieszamy w misce z bułką tartą, jajkami, purée, posiekanym koperkiem solą oraz pieprzem. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Odstawiamy ją na bok i bierzemy się za przygotowanie sosu beszamelowego.
Masło rozpuszczamy w rondlu. Wzbogacamy ją o przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Dodajemy szklankę wrzątku oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Kiedy składniki się połączą. Sos jest już gotowy. Pozwalamy mu trochę wystygnąć i mieszamy z mięsem mielonym.
Mieszankę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Obie strony mięsnego specjału powinny być złociste. Godny uwagi jest również przepis na kotlety ziemniaczane.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel