Smakosze.pl Przepisy Donaty z polewą o smaku czekoladowym
canva/Anna_Shepulova

Donaty z polewą o smaku czekoladowym

22 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Donaty, czyli amerykańskie pączki bez nadzienia z dziurką w środku to pyszne, puszyste ciastka drożdżowe. Donaty z polewą o smaku czekoladowym z kolorową posypką i orzechami podbiją serca wszystkich. Poznaj przepis na wyśmienite donaty z polewą o smaku czekoladowym, czyli pączki w amerykańskim stylu.

Donaty to doskonały zamiennik tradycyjnych pączków, przygotowuje się je bardzo podobnie, jednak wersja amerykańska nie posiada nadzienia. Z tego też względu donaty dekorowane są na wiele różnych sposób, im słodsze i bardziej kolorowe, tym lepsze.

Donaty z polewą o smaku czekoladowym, lukrowaną posypką i orzechami wyglądają i smakują rewelacyjnie. W cieście drożdżowym najważniejszy jest rozczyn. Drożdże muszą urosnąć, wymieszane w odrobinie mąki, mleka i cukru, dopiero później wyrabiaj z nimi ciasto.

Wszystkie składniki do donatów muszą mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym wypadku drożdże nie ruszą, a ciasto nie podwoi później swojej objętości. Przed smażeniem donatów sprawdź również temperaturę oleju- musi mieć 170- 180 stopni C.

Tu poznasz przepis na kultowe pączki przepisu Magdy Gessler . Jeśli natomiast masz ochotę na tradycyjne faworki- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne faworki z serkiem waniliowym , palce lizać.

Przepis na donaty z polewą o smaku czekoladowym

Składniki na donaty:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 7 żółtek

  • pół szklanki cukru drobnego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 szklanki mleka

  • 100 g świeżych drożdży

  • pół kostki masła

  • kieliszek spirytusu

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej

  • 4 łyżki mleka

  • kolorowe kuleczki lukrowe do dekoracji

  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów ziemnych

Jak zrobić donaty z polewą smaku czekoladowym?

Na początku przygotuj rozczyn drożdżowy: drożdże pokrusz, przełóż do miseczki, wsyp 4 łyżki mąki, odrobine cukru, niepełną szklankę letniego mleka i delikatnie wymieszaj, następnie przykryj i odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby urosło.

Masło rozpuść i ostudź, żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie wlej masło, przesianą mąkę i wyrabiaj ręcznie. Do ciasta dodaj spirytus, rozczyn drożdżowy, resztę mleka i ponownie wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.

Zagnieć je i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe i suche miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj, następnie szklanką wykrawaj kółka, a w środku każdego z nich zrób dziurkę.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/SKatzenberger Donaty przykryj ściereczką, w tym czasie zagrzej dużą ilość oleju rzepakowego, olej powinien mieć temperaturę 170 - 180 stopni (wrzuć odrobinę ciasta do oleju, jeśli od razu skwierczy i zaczyna się rumienić- olej ma odpowiednią temperaturę).

Donaty smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka, przelej do szerszego naczynia i odstaw, żeby trochę przestygła.

Donaty z czekoladą i orzechami

Źródło zdjęcia: canva/7STUDIOS W drugim naczyniu przygotuj kolorowe kuleczki z lukru, w trzecim pokruszone orzechy. Każdy donat przełóż do rozpuszczonej czekolady, żeby wierzch dobrze się namoczył, następnie przełóż do lukru lub orzechów, żeby przykleiły się do ciastka. Gotowe donaty odstaw na 30 minut do godziny, żeby czekolada dobrze zastygła.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy