Kultowy w całym kraju przepis na pączki według Magdy Gessler
Niebawem Tłusty Czwartek i większość z nas raczyć będzie się pysznym pączkami. Warto przyrządzić je w domu — takie wyroby będą najsmaczniejsze. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler, a na pewno wyjdą wyśmienite.
Jeśli faworki nie są waszym ulubionym deserem, powinniście spróbować domowych pączków przyrządzonych według receptury Magdy Gessler. Delikatne ciasto wypełnione pyszną konfiturą skradnie wasz serca. Skusicie się?
Przepis na wyjątkowe pączki według Magdy Gessler
Składniki:
100 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml żółtek
200 g cukru
3 szklanki masła klarowanego
4 kostki smalcu
konfitura z róży
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Odstawiamy je na chwilę. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie łączymy ją z zaczynem drożdżowym. Dodajemy żółtka ubite z cukrem.
Wlewamy pozostałe mleko oraz masło. Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Jeśli wyjdzie bardzo rzadkie, wsypujemy więcej mąki. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy zwiększy objętość, rozciągamy ją na posypanej mąką stolnicy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Pośrodku każdego z nich układamy łyżkę konfitury, a następnie zawijamy brzegi ciasta.
Pączki pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smalec topimy w dużym garnku i smażymy wyroby. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na bibule. Studzimy je i posypujemy cukrem pudrem.
Wskazówki:
Zastanawiacie się co zrobić z białkami? Możecie je zamrozić. Dobrym pomysłem będzie też upieczenie bezy.
Smalec przypala się podczas smażenia? Wrzućcie do niego kawałek surowego ziemniaka, a problem zniknie.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie kremowa jajecznica z serkiem śmietankowym. Idealna na śniadanie
Prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem
Źródło: beszamel.se