Smakosze.pl Przepisy Dorota Szelągowska robi obłędną pastę na kanapki. Wybór warzyw zaskakuje
Canva / Roxiller; Instagram / @dotindotin

Dorota Szelągowska robi obłędną pastę na kanapki. Wybór warzyw zaskakuje

18 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pasta na kanapki jest prostym i smacznym sposobem na urozmaicenie dodatków do chleba. Można przygotować ją z wielu rozmaitych składników, które akurat zalegają nam w lodówce. Dorota Szelągowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na pastę na kanapki z pieczonego bakłażana. Aromatyczne dodatki sprawiają, że jest ona wprost wyjątkowa.

Dorota Szelągowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, swojemu specjałowi wyznacza rozmaite role. Jej pasta na kanapki sprawdza się tak samo dobrze zarówno na śniadanie, jak i na poczęstunek dla niespodziewanych gości. To smarowidło z pieczonych warzyw z pewnością skradnie Twoje serce.

Przepis na aromatyczną pastę na kanapki według Doroty Szelągowskiej

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany

  • 1 papryka

  • 1 mała cukinia

  • 1 cebula

  • pół słoika suszonych pomidorów

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • rozmaryn

  • czosnek

Jak przygotować oryginalną pastę na kanapki z pieczonego bakłażana?

Cukinię do pasty na kanapki przekrój na pół i usuń z niej gniazda nasienne . Bakłażana pokrój w grube plastry. Paprykę umyj, usuń z niej pestki i pokrój ją na mniejsze części, a cebulę obierz i pokrój na ćwiartki .

Wszystkie warzywa do pasty na kanapki, łącznie z suszonymi pomidorami, skrop oliwą i posyp rozmarynem . Ułóż je równomiernie na blasze. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i wstaw do niego warzywa na ok. 15-20 minut .

Po upieczeniu wyjmij warzywa na pastę na kanapki z piekarnika i zostaw do ostudzenia . Następnie zmiksuj je na gładką masę z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów oraz czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pyszna pasta na kanapki jest gotowa do podania . Rewelacyjną pastę możesz przygotować także z sera żółtego . Pasta z wątróbki to prosta i tania alternatywa dla pasztetu .

Canva / John_vlahidis
Canva / John_vlahidis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotaszelagowska

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy