Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
![Kotlety mielone po kaszubsku](https://images.iberion.media/images/1920/72_Qewk_S7_ADMSD_Qg7_CAQ_Ao_X_Kotlety_mielone_po_kaszubsku_fb193cf544.jpg)
Kotlety mielone po kaszubsku są regionalnym przysmakiem łączącym delikatne mięso ryby z boczkiem. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a podane z lekką surówką i ziemniakami zachwyca od pierwszego kęsa. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Musicie spróbować.
Jeśli macie ochotę przyrządzić mielone inaczej niż zwykle, postawcie na dorsza. Łączący pyszną rybę i boczek kaszubski rarytas jest soczysty i niezwykle aromatyczny. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a bliscy zjedzą obiad ze smakiem. Spróbujecie?
Przepis na pyszne kotlety mielone po kaszubsku
Składniki:
300 g polędwicy z dorsza
150 g boczku surowego wędzonego
1 mała kajzerka
150 ml mleka
1 duże jajo
posiekany koperek wedle uznania
2 ząbki czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia\
olej rzepakowy do smażenia
masło klarowane (opcjonalnie)
Jak zrobić kotlety mielone po kaszubsku? Będą o niebo lepsze niż klasyczne
Bułkę namaczamy w mleku, by zmiękła. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i zrumieniamy go na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, przesmażamy na nim krótko posiekany czosnek.
Całość studzimy i dodajemy do surowego dorsza wraz z odsączonym z nadmiaru płynu pieczywem, po czym mielimy składniki w maszynce do mięsa. Wsypujemy posiekany koperek i wbijamy jajo.
Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy masę. Formujemy z niej niezbyt duże kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Możemy też wymieszać go z masłem klarowanym w proporcjach 1:1 dla bogatszego smaku.
Zrumienione kotlety po kaszubsku podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Dwie smaczne warzywne kompozycje znajdziecie w tym artykule. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z dodatkiem ryby. Spróbujcie aromatycznych kotletów Jakuba Kuronia. Sprawdźcie też koniecznie jak usmażyć filet bez panierki — nie rozpadnie się i zachwyci smakiem.
![Kotlety mielone po kaszubsku są wyśmienite](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2oEqx3E0ZMnMYG1m0z7pHY/8526019d735c0df35b0084c78e7bdf37/Kotlety_mielone_po_kaszubsku_s___wy__mienite.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile gotować maślaki do octu? Babcia Stasia rozwiewa wszelkie wątpliwości
Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną. Idealna na dobry początek dnia
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)