Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.09.2022 19:51

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
canva/natashabreen

Pasta z wątróbki jest prostą i szybką do zrobienia potrawą, która oczaruje każdego smakosza. Jest aksamitna, a smaku dodają jej podsmażona cebulka oraz imbir i rozmaryn. Posmaruj nią pieczywo, a przyznasz, że tak dobrego smarowidła jeszcze nie jadłeś.

Pasta z wątróbki drobiowej smakuje lepiej niż niejeden pasztet. Jest delikatna i doskonale doprawiona. Pasztety często są niestety przesuszone. Pastę zaś charakteryzuje przyjemna wilgotność oraz delikatność i smarowność.

Pastę kanapkową z wątróbki drobiowej wykorzystamy nie tylko do pieczywa. Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi warzywami, np. cukinią, dynią, papryką, pomidorami, a także z ogórkami kiszonymi. Pastę przygotujemy z kilku prostych składników, jest szybkim, lecz bardzo smacznym daniem.

Pastę kanapkową przełóżmy do umytego i wyparzonego słoika ze szczelną zakrętką. Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni od przygotowania. Do podsmażenia cebuli i mięsa koniecznie wybierzmy masło klarowane, które nada paście przyjemnego aromatu.

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Składniki:

  • 200 g wątróbek drobiowych

  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • sól, pieprz

  • imbir mielony

  • suszony rozmaryn

Jak zrobić aromatyczną pastę kanapkową z wątróbki drobiowej?

Wątróbki umyj, osącz i dokładnie oczyść. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj wątróbki i obsmaż je z każdej strony. Następnie wlej wywar i duś całość pod przykryciem na małym ogniu.

Wątróbkę zblenduj razem z cebulą, dolewając odrobinę bulionu, żeby pasta nie była sucha. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, imbirem i rozmarynem. Smacznego.

Przygotuj również wyśmienitą pastę kanapkową z pieczonej dyni. Jeśli masz ochotę na pyszne danie - tu poznasz przepis na wątróbkę drobiową z gruszką. Jest soczysta i pełna aromatu.

Pasta z wątróbki drobiowej
canva/natashabreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie