Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu
Zrobiliście rosół i zastanawiacie się jak wykorzystać warzywa? Zróbcie z nich smaczną pastę do kanapek. Wystarczy dodać nieco fasoli i przypraw, by ze zwykle wyrzucanych składników wyczarować naprawdę dobry kanapkowy rarytas.
Kuchenny recykling to nie tylko przyrządzanie kopytek z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które pozostały z obiadu czy nóżki z mięsa po rosole . Warzywa, których użyliśmy do przyrządzania tej tradycyjnej zupy, także można ponownie wykorzystać. Zobaczcie jak zrobić z nich pastę do chleba.
Przepis na smaczną pastę z warzyw po rosole
Składniki:
-
4 spore marchewki z rosołu
-
2 nieduże pietruszki z rosołu
-
2 szklanki ugotowanej fasoli
-
2 niewielkie cebule
-
4 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka cynamonu
-
pół łyżeczki papryki chilli
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ja na dobrze rozgrzanym oleju. U gotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera wraz z marchewką, pietruszką, podsmażoną cebulką i wszystkimi przyprawami.
Składniki dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka pasta. Podajemy ze świeżym pieczywem np. z tym domowym chlebem . Smacznego.
Wskazówki:
-
Fasolę możemy zastąpić ziemniakami lub innymi ugotowanymi strączkami. W zależności od tego, na co się zdecydujemy, możemy modyfikować zestaw przypraw. Do soczewicy np. dobrze pasował będzie kumin.
-
Jeżeli nie lubimy ostrych potraw, możemy doprawić pastę słodką papryką wędzoną. Smarowidło wyjdzie przyjemnie umamiczne.
Źródło zdjęcia: canva/AGfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile