Niezawodny przepis na chleb z garnka
Nie ma chyba lepszego pomysłu na śniadanie niż kanapki ze świeżym, domowym chlebem. Prosty i sprawdzony przepis na chleb z garnka sprawdzi się idealnie. Delikatny pszenny wypiek wykonany z dodatkiem drożdży z pewnością przypadnie wam do gustu.
Chrupiący, dopiero co upieczony chleb smakuje wybornie z pastami warzywnymi. Koniecznie podajcie go ze smalczykiem fasolowym lub wyjątkowo aromatyczną pastą na bazie suszonych pomidorów. Zakochacie się w tym bogactwie smaków i konsystencji.
Przepis na smaczny chleb z garnka
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
750 g mąki pszennej
500 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże umieszczamy w misce z cukrem. Mieszamy je do czasu, aż nabiorą płynnej konsystencji. Następnie wlewamy mniej więcej 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Przesianą mąkę łączymy z solą, olejem i wcześniej przygotowanym rozczynem w dużej misce. Składniki mieszamy łyżką, stopniowo wlewając pozostałą wodę. Gdy się połączą, przykrywamy naczynie pokrywką lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i formujemy bochenek chleba. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Ogrzewamy w nim żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne.
Umieszczamy w nim chleb i nacinamy go. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Zmieniamy nastawę urządzenia na 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 20-25 minut. Wypiek studzimy na kratce.
Źródło zdjęcia: canva/Galira
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakinatalerzu