Smakosze.pl
Kopytka jak u babci

Pixabay/tookapic

Tradycyjny przepis na kopytka

13 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kopytka, czyli banalnie proste w wykonaniu kluski z ziemniaków, są zdecydowanym smakiem z dzieciństwa. Najlepsze oczywiście robiły nasze babcie, lecz my możemy spróbować dorównać ich kunsztu. Kopytka smakują wybitnie z praktycznie wsz

Kopytka zachwycają przede wszystkim licznymi możliwościami podania. Wspaniale smakują praktycznie bez żadnych dodatków, z samą solą i masłem - świetnie sprawdzają się też jako dodatek sam w sobie, który podawany jest do gulaszy czy mięs.

Niestety, gotowe kopytka dostępne w sklepach nie są tak dobre, jak te przygotowane samodzielnie. Jeśli masz ochotę powrócić we wspomnieniach do czasów dzieciństwa, kiedy jedzenie na stole pojawiało się dzięki babci, spróbuj sporządzić kopytka wedle poniższej receptury.

Kopytka jak dawniej

Najważniejszą zasadą gotowania kopytek, jest wrzucanie ich partiami do gotującej się wody. Wymagają one bowiem sporej energii cieplnej, która przy zbyt wielu kopytkach, nie byłaby transferowana w optymalny sposób. Sumarycznie, wrzucanie ich po kilka sztuk sprawi, że ugotują się szybciej, niż włożenie wszystkich na raz. 

Warto również mieszać je co kilka chwil - dzięki temu uchronisz je zarówno od zlepienia się w jedną zbitą masę, jak i przywarcia do ścianek garnka. Woda oczywiście musi być słona jak na makaron, co spowoduje, że ciasto nie straci smaku.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy jak Anna Lewandowska gotowała dla swojego męża w przeszłości. W tym tekście z kolei zdradzamy sposoby na zrobienie krokietów tak, aby te nie pękały.

Przepis na pyszne kopytka

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 300 gramów mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Pokrój je w mniejsze, aczkolwiek równe kawałki - dzięki temu znacznie skrócisz czas potrzebny do ich ugotowania. Wrzuć je do wody i gotuj, aż wbijany widelec będzie wchodził w nie bez oporu. 

Ostudź kartofle, wrzuć je do miski, dodaj mąkę, jajko oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Gdy będzie się zbytnio lepić, dosyp więcej mąki. Na stolnicę z mąka wyłóż ciasto i uformuj z niego wałki o średnicy 2 cm. Przy użycia noża pokrój je na 2 cm kawałki. 

Kopytka gotuj we wrzącej i osolonej wodzie partiami. Po około 5-6 minutach od wypłynięcia, kopytka są gotowe. Wykładaj je na sitko. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak parmezan czy masło z czosnkiem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >