Czy używanie drewnianej łyżki w kuchni jest bezpieczne?
Drewniana łyżka przeważnie nie wzbudza u nas większych emocji. Korzystamy z niej wówczas, gdy nie chcemy porysować naszych naczyń. Niektórzy smakosze uważają, że drewniana łyżka jest siedliskiem bakterii. Jaka jest prawda?
Czy drewniana łyżka może być niebezpieczna?
Drewniana łyżka ma porowatą strukturę, w której pozostaje sporo pozostałości po przygotowywanym przez nas jedzeniu. Takie otoczenie może sprzyjać rozwijaniu się bakterii, które mogą doprowadzić do zatrucia. Jednak nie mamy większych powodów do obaw .
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wprost Zdrowie i Medycyna, drewniana łyżka zachowuje w sobie resztki jedzenia. Jednak zarówno one, jak i bakterie nie wydostają się na powierzchnię . Kluczowe jest dbanie o czystość tego przyrządu kuchennego.
Drewniana łyżka powinna być czyszczona w odpowiedni sposób
Jeśli chcemy, aby nasz drewniana łyżka, była w pełni bezpieczna, najlepiej ją solidnie umyć. Dobrze sprawdza się gorąca woda z dodatkiem mydła. Możemy także porządnie wyszorować ją płynem do zmywania . Warto jednak sięgnąć także po inne metody.
Drewniana łyżka może znów lśnić czystością, jeśli poprzecieramy ją cytryną z dodatkiem soli. Dobrze sprawdza się również posypanie jej sodą oczyszczoną . Niektórzy zalecają też zalanie drewnianej łyżki wrzącą wodą. Taka kąpiel powinna skutecznie pomóc nam w pozbyciu się ewentualnych resztek. Najlepiej jeśli będzie ona trwała przez
Niepozorna drewniana łyżka ma liczne zalety
Drewniana łyżka nie wpływa w żaden sposób na smak potraw. Z pewnością jest to ogromny plus, który zostanie doceniony przez wiele osób . Sztućce wykonane z drewna są również odporne na temperatury. W związku z tym nie musimy się martwić o to, że w trakcie przygotowywania posiłku zaczną się topić lub wykrzywiać.
(Canva.com / natalyadanko)
Czy drewniana łyżka nadaje się do nakładania miodu? Na to pytanie odpowiadaliśmy już wcześniej . Warto jednak pamiętać, że drewniana łyżka niweluje ewentualność poparzenia podczas gotowania.
Drewniana łyżka dobrze sprawdza się w potrawach, które wymagają intensywnego mieszania. Jest twarda i dobrze nada się podczas przyrządzania gęstych sosów, bigosu i gulaszu. Przepis na ekspresowy smakołyk od Karola Okrasy przygotujemy jeszcze prościej z drewnianą łyżką .
Kiedy drewniana łyżka powinna zostać wymieniona na nową?
Drewniana łyżka, mimo swojej wytrzymałości, może z czasem pęknąć. Dzieje się tak pod wpływem wody i intensywnych temperatur. W tego typu szczelinach mogą zalegać resztki jedzenia, które bardzo ciężko usunąć .
Najlepiej sprawdzają się łyżki z drewna klonowego, oliwnego lub orzechowego. Materiał ma znaczenie . Droższa drewniana łyżka posłuży nam dłużej. Te najtańsze mogą czasami zepsuć się po kilku użyciach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna; O2