Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 18.03.2021 01:00

Jakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?

Zupa szczawiowa może być niebezpieczna
Canva.com / peredniankina

Zupa szczawiowa cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać z czymkolwiek innym. Dominują w nim przede wszystkim kwaśne nuty. Specjał zyskuje je za sprawą głównego dodatku, jakim jest szczaw. Co nie powinno znaleźć się u jego boku?

Zupa szczawiowa może być szkodliwa?

Zupa szczawiowa jest szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, który pozwala na przygotowanie jej w 15 minut. Dziś skoncentrujemy się na potencjalnym szkodliwym działaniu zupy. Winne są nieodpowiednio dobrane dodatki.

Kiedy w grę wchodzi zupa szczawiowa, nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ obok jej walorów smakowych ciężko przejść obojętnie. Wynika on z obecności kwasu szczawiowego.

Kwas szczawiowy sprawia, że nasz organizm nie przyswaja wapnia. Właśnie dlatego zupę wzbogaca się o dodatek jajka i śmietany. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów. Nie tylko szczaw zawiera wymieniony wcześniej kwas. Inne produkty również mogą w niego obfitować. 

Zupa szczawiowa nie powinna być wzbogacana o szpinak, rabarbar oraz botwinę. Wszystkie te składniki zawierają kwas szczawiowy, w związku z tym dodanie ich do naszego dania, może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu z uwagi na blokowanie przyswajania wapnia. Jednak nie oznacza to, że prawidłowo przygotowana zupa szczawiowa nie ma swoich zalet.

(Canva.com / Максим Крысанов)

Na co może pomóc zupa szczawiowa?

Szczaw uznawany jest za roślinę, która pomaga w przypadku przykrych dolegliwości gastrycznych, do których zaliczają się, chociażby biegunki. Warto również nadmienić, że jest on bogaty w witaminę C. Jednak składników odżywczych jest znacznie więcej. Zupa szczawiowa to między innymi:

  • Błonnik

  • Witamina A

  • Witamina B6

  • Kwas foliowy

  • Tiamina

  • Ryboflawina

  • Niacyna

  • Wapń

  • Żelazo

  • Magnez

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Cynk

[EMBED-19]

Nie można pominąć tego, że szczaw pomaga także na kaszel. Roślina wykazuje też działanie przeciwbakteryjne. W związku z tym może pomóc w zatroszczeniu się o nasze zdrowie. Zupa szczawiowa nie jest jednak dla każdego.

Zupa szczawiowa i potrawy, które zawierają kwas szczawiowy, nie powinna być zajadana przez osoby cierpiące na przypadłości takie jak choroby nerek, reumatyzm oraz osteoporoza. Szczaw należy ograniczyć również w przypadku chorób pęcherzyka żółciowego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Radio ZET Styl Życia; Poradnik Zdrowie; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa