Smakosze.pl
Zupa szczawiowa może być niebezpieczna

Canva.com / peredniankina

Jakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?

18 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa szczawiowa potrafi przyprawić nas o autentyczny zachwyt. Każdy smakosz przygotowuje ją odrobinę inaczej. Mało kto spodziewałby się, że pewne dodatkowe składniki mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Zupa szczawiowa cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać z czymkolwiek innym. Dominują w nim przede wszystkim kwaśne nuty. Specjał zyskuje je za sprawą głównego dodatku, jakim jest szczaw. Co nie powinno znaleźć się u jego boku?

Zupa szczawiowa może być szkodliwa?

Zupa szczawiowa jest szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, który pozwala na przygotowanie jej w 15 minut. Dziś skoncentrujemy się na potencjalnym szkodliwym działaniu zupy. Winne są nieodpowiednio dobrane dodatki.

Kiedy w grę wchodzi zupa szczawiowa, nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ obok jej walorów smakowych ciężko przejść obojętnie. Wynika on z obecności kwasu szczawiowego.

Kwas szczawiowy sprawia, że nasz organizm nie przyswaja wapnia. Właśnie dlatego zupę wzbogaca się o dodatek jajka i śmietany. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów. Nie tylko szczaw zawiera wymieniony wcześniej kwas. Inne produkty również mogą w niego obfitować. 

Zupa szczawiowa nie powinna być wzbogacana o szpinak, rabarbar oraz botwinę. Wszystkie te składniki zawierają kwas szczawiowy, w związku z tym dodanie ich do naszego dania, może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu z uwagi na blokowanie przyswajania wapnia. Jednak nie oznacza to, że prawidłowo przygotowana zupa szczawiowa nie ma swoich zalet.

(Canva.com / Максим Крысанов)

Na co może pomóc zupa szczawiowa?

Szczaw uznawany jest za roślinę, która pomaga w przypadku przykrych dolegliwości gastrycznych, do których zaliczają się, chociażby biegunki. Warto również nadmienić, że jest on bogaty w witaminę C. Jednak składników odżywczych jest znacznie więcej. Zupa szczawiowa to między innymi:

  • Błonnik

  • Witamina A

  • Witamina B6

  • Kwas foliowy

  • Tiamina

  • Ryboflawina

  • Niacyna

  • Wapń

  • Żelazo

  • Magnez

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Cynk

[EMBED-19]

Nie można pominąć tego, że szczaw pomaga także na kaszel. Roślina wykazuje też działanie przeciwbakteryjne. W związku z tym może pomóc w zatroszczeniu się o nasze zdrowie. Zupa szczawiowa nie jest jednak dla każdego.

Zupa szczawiowa i potrawy, które zawierają kwas szczawiowy, nie powinna być zajadana przez osoby cierpiące na przypadłości takie jak choroby nerek, reumatyzm oraz osteoporoza. Szczaw należy ograniczyć również w przypadku chorób pęcherzyka żółciowego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Radio ZET Styl Życia; Poradnik Zdrowie; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Suszone śliwki

Porady

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >