Smakosze.pl
Zupa szczawiowa może być niebezpieczna

Canva.com / peredniankina

Jakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?

18 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita zupa szczawiowa potrafi przyprawić nas o autentyczny zachwyt. Każdy smakosz przygotowuje ją odrobinę inaczej. Mało kto spodziewałby się, że pewne dodatkowe składniki mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Zupa szczawiowa cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać z czymkolwiek innym. Dominują w nim przede wszystkim kwaśne nuty. Specjał zyskuje je za sprawą głównego dodatku, jakim jest szczaw. Co nie powinno znaleźć się u jego boku?

Zupa szczawiowa może być szkodliwa?

Zupa szczawiowa jest szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Niedawno przedstawialiśmy przepis, który pozwala na przygotowanie jej w 15 minut. Dziś skoncentrujemy się na potencjalnym szkodliwym działaniu zupy. Winne są nieodpowiednio dobrane dodatki.

Kiedy w grę wchodzi zupa szczawiowa, nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ obok jej walorów smakowych ciężko przejść obojętnie. Wynika on z obecności kwasu szczawiowego.

Kwas szczawiowy sprawia, że nasz organizm nie przyswaja wapnia. Właśnie dlatego zupę wzbogaca się o dodatek jajka i śmietany. Wspominaliśmy o tym w jednym z wcześniejszych artykułów. Nie tylko szczaw zawiera wymieniony wcześniej kwas. Inne produkty również mogą w niego obfitować. 

Zupa szczawiowa nie powinna być wzbogacana o szpinak, rabarbar oraz botwinę. Wszystkie te składniki zawierają kwas szczawiowy, w związku z tym dodanie ich do naszego dania, może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu z uwagi na blokowanie przyswajania wapnia. Jednak nie oznacza to, że prawidłowo przygotowana zupa szczawiowa nie ma swoich zalet.

(Canva.com / Максим Крысанов)

Na co może pomóc zupa szczawiowa?

Szczaw uznawany jest za roślinę, która pomaga w przypadku przykrych dolegliwości gastrycznych, do których zaliczają się, chociażby biegunki. Warto również nadmienić, że jest on bogaty w witaminę C. Jednak składników odżywczych jest znacznie więcej. Zupa szczawiowa to między innymi:

  • Błonnik

  • Witamina A

  • Witamina B6

  • Kwas foliowy

  • Tiamina

  • Ryboflawina

  • Niacyna

  • Wapń

  • Żelazo

  • Magnez

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Cynk

[EMBED-19]

Nie można pominąć tego, że szczaw pomaga także na kaszel. Roślina wykazuje też działanie przeciwbakteryjne. W związku z tym może pomóc w zatroszczeniu się o nasze zdrowie. Zupa szczawiowa nie jest jednak dla każdego.

Zupa szczawiowa i potrawy, które zawierają kwas szczawiowy, nie powinna być zajadana przez osoby cierpiące na przypadłości takie jak choroby nerek, reumatyzm oraz osteoporoza. Szczaw należy ograniczyć również w przypadku chorób pęcherzyka żółciowego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Radio ZET Styl Życia; Poradnik Zdrowie; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >