Ekspresowa i pełna witamin zupa z botwinki. Przepis krok po kroku
Wiosenna zupa z botwinki to pomysł na lekki, sycący i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Zupę przygotujesz błyskawicznie, będzie tak smaczna, że wszyscy będą prosić o dokładkę. Poznaj przepis na ekspresową i pełną witamin zupę z botwinki.
Nowalijki, czyli młode warzywa, są prawdziwą bombą witaminową i zawierają o wiele więcej właściwości i wartości odżywczych niż dojrzałe już warzywa. Jednym z najzdrowszych są młode buraki, ich liście i łodygi.
Botwinkę możesz jeść na ciepło, na zimno, jako dodatek do sałatek i koktajli. Doskonałym pomysłem jest również ekspresowa zupa z botwinki gotowana na wywarze warzywnym - danie ma rewelacyjny smak, pięknie wygląda i zawiera duże ilości witamin.
W botwince znajdziemy przede wszystkim żelazo, magnez, miedź, a także witaminy z grupy B, witaminę C i K. Regularne spożywanie młodych łodyg buraków wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, reguluje ciśnienie i produkcję krwi, obniża cholesterol, a także nawilża skórę, włosy i paznokcie, opóźniając również procesy starzenia.
Szukasz pomysłu na danie z botwinką? Tu poznasz przepis na chłodnik z botwiny , jest idealny w upalne dni.
Zupa z botwinki
Składniki:
-
2 pęczki botwinki
-
4 młode ziemniaki
-
2 marchewki
-
koperek
-
1,5 l bulionu warzywnego
-
płaska łyżeczka soli
-
pieprz do smaku
-
łyżka suszonego lubczyku
-
3 łyżki soku z cytryny
-
śmietana 18% do podania
-
łyżka oliwy z oliwek
Jak przyrządzić ekspresową zupę z botwinki?
Marchewki pokrój w kostkę, pokrój również młode buraczki, a botwinkę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj sól, lubczyk, pieprz i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, następnie podsmaż je na patelni na oliwie. Po upływie 30 minut dodaj ziemniaki do zupy i gotuj do miękkości. Botwinkę dopraw do smaku pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny, danie oprósz posiekaną zieleniną i podaj z kleksem śmietany, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ ttatty
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
-
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
Źródło: poprostupycha.pl