Smakosze.pl
Chłodnik z botwiną

Canva / Arx0nt

Przepis na cudowny chłodnik z młodej botwinki

18 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Chłodnik z młodej botwinki jest nie lada specjałem. Idealnie sprawdza się, jako propozycja obiadowa, gdy za oknem leje się żar z nieba. Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.

Smakowity chłodnik z botwinki niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Nie bez powodu wyborna zupa cieszy się popularnością wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Okazuje się, że chłodnik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepyszny chłodnik z młodej botwinki

Nie da się ukryć, że trakcie upałów nie mamy zbytnio ochoty na gorące posiłki. Wówczas najlepiej sięgnąć po coś, co zapewni nam ukojenie. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest wyborny chłodnik.

Niedawno wspominaliśmy o tym, ile kosztuje zupa z botwiny w delikatesach Magdy Gessler. Dziś podzielimy się niezawodnym przepisem na domowy chłodnik. Receptura jest zaskakująco prosta.

Chłodnik z młodej botwinki znakomicie sprawdza się wiosną i latem. Wówczas bez większych problemów dostaniemy warzywa niezbędne do jej przygotowania. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?

Kopia Bez tytułu (2)

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

CZYTAJ DALEJ
  • 2 pęczki botwinki

  • 500 ml bulionu

  • 3 ogórki kiszone

  • 5 rzodkiewek

  • pęczek koperku

  • pęczek szczypiorku

  • 500 ml maślanki

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 30 ml soku z cytryny

  • odrobina soli

  • jajka na twardo

Niezawodny przepis na wyśmienity chłodnik


Na początku botwinę starannie myjemy. Młode buraki oddzielany od liści i obieramy. Oba elementy kroimy na niewielkie kawałki. W garnku podgrzewamy bulion. Wzbogacamy go o pokrojoną botwinę i sok z cytryny.

Kiedy mieszanka już się zagotuje, wówczas zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozwalamy wywarowi wystygnąć. W tym czasie odpowiednio przygotujemy ogórki i rzodkiewki.

Chłodnik z młodej botwinki

Chłodnik z młodej botwinki

(Canva / Arx0nt)

W tym przepisie postawiliśmy na ogórki kiszone. Dzięki nim chłodnik będzie miał trochę kwaśniejszy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę wzbogacić o zwykłe ogórki gruntowe. Kiszone specjały kroimy w niewielką kostkę lub ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami.

Oba warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy niewielką ilością soli. Po 15 minutach składniki dodajemy do wystudzonego wywaru. Całość wzbogacamy o posiekany koperek i szczypiorek. Na koniec specjał zabielamy maślanką i jogurtem.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chłodnik z botwinki najlepiej serwować z jajkiem na twardo. Na osobny talerzu możemy podać także podsmażone ziemniaki. Godny uwagi jest również inny przepis na botwinkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >