Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na cudowny chłodnik z młodej botwinki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:02

Przepis na cudowny chłodnik z młodej botwinki

Chłodnik z botwiną
Canva / Arx0nt

Chłodnik z młodej botwinki jest nie lada specjałem. Idealnie sprawdza się, jako propozycja obiadowa, gdy za oknem leje się żar z nieba. Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.

Smakowity chłodnik z botwinki niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Nie bez powodu wyborna zupa cieszy się popularnością wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Okazuje się, że chłodnik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepyszny chłodnik z młodej botwinki

Nie da się ukryć, że trakcie upałów nie mamy zbytnio ochoty na gorące posiłki. Wówczas najlepiej sięgnąć po coś, co zapewni nam ukojenie. W takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem jest wyborny chłodnik.

Niedawno wspominaliśmy o tym, ile kosztuje zupa z botwiny w delikatesach Magdy Gessler. Dziś podzielimy się niezawodnym przepisem na domowy chłodnik. Receptura jest zaskakująco prosta.

Chłodnik z młodej botwinki znakomicie sprawdza się wiosną i latem. Wówczas bez większych problemów dostaniemy warzywa niezbędne do jej przygotowania. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?

  • 2 pęczki botwinki

  • 500 ml bulionu

  • 3 ogórki kiszone

  • 5 rzodkiewek

  • pęczek koperku

  • pęczek szczypiorku

  • 500 ml maślanki

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 30 ml soku z cytryny

  • odrobina soli

  • jajka na twardo

Niezawodny przepis na wyśmienity chłodnik

Na początku botwinę starannie myjemy. Młode buraki oddzielany od liści i obieramy. Oba elementy kroimy na niewielkie kawałki. W garnku podgrzewamy bulion. Wzbogacamy go o pokrojoną botwinę i sok z cytryny.

Kiedy mieszanka już się zagotuje, wówczas zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez około 15 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozwalamy wywarowi wystygnąć. W tym czasie odpowiednio przygotujemy ogórki i rzodkiewki.

Chłodnik z młodej botwinki
Chłodnik z młodej botwinki

(Canva / Arx0nt)

W tym przepisie postawiliśmy na ogórki kiszone. Dzięki nim chłodnik będzie miał trochę kwaśniejszy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę wzbogacić o zwykłe ogórki gruntowe. Kiszone specjały kroimy w niewielką kostkę lub ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami.

Oba warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy niewielką ilością soli. Po 15 minutach składniki dodajemy do wystudzonego wywaru. Całość wzbogacamy o posiekany koperek i szczypiorek. Na koniec specjał zabielamy maślanką i jogurtem.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chłodnik z botwinki najlepiej serwować z jajkiem na twardo. Na osobny talerzu możemy podać także podsmażone ziemniaki. Godny uwagi jest również inny przepis na botwinkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram