Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Zdradzimy wam garść wartościowych porad, dzięki którym tym razem ser nie spłynie wam z rusztu. Wystarczy zastosować jeden patent, a mianowicie grillować ser na kromce chleba, kawałku warzywa czy tortilli. Poznajcie też inne sprytne sposoby.
Ciepły, ciągnący się ser to prawdziwy przysmak. Najsmaczniejszy jest, gdy podgrzejemy go na grillu, bo wtedy zyskuje też niepowtarzalny aromat. Jednak sztuką jest upiec go, by nie spłynął na rozżarzone węgle. Na szczęście są proste sposoby na uniknięcie takiego problemu.
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu?
Grillowany ser stanowi doskonałą odmianę od mięsnych przysmaków z rusztu. Doskonale smakuje podany na grzance z lekką sałatką. Do grillowania idealnie nadaje się ser halloumi i taleggio, ale można też grillować większość innych serów, np. mozzarellę, emmentaler, cheddar czy sery pleśniowe.
Co jednak zrobić, by w czasie grillowania ser nie spłynął z rusztu? Miękkie sery, które szybko się topią, najlepiej jest pokroić w grube plastry i grillować na aluminiowej tacce lub zawinięte w folię aluminiową. Innym rozwiązaniem jest położenie ich na kromce chleba, placku tortilli, plastrze cukinii lub bakłażana. W ten sposób powstanie jednocześnie smaczna kompozycja.
Nieco mniej kłopotów przy grillowaniu stwarzają sery typu oscypek, halloumi czy camembert. Nawet po podgrzaniu zachowują bowiem swój kształt. Upłynnia się tylko ich wnętrze.
Jak grillować ser?
Rozgrzej niezbyt mocno ruszt grilla i połóż na nim ser. Grilluj go po ok. 3 minuty z każdej strony, aż zrumieni się z wierzchu, a środek się upłynni. Ser podawaj od razu po zdjęciu z rusztu, bo wtedy jest miękki i ciągnący.
Do grillowanego sera możesz podać np. smażoną żurawinę, borówkę albo konfiturę z cebuli. Grillowany ser można też dodać do sałatki np. z pomidora, ogórka, pieczonego bakłażana i cukinii.
Z naszego serwisu dowiesz się też, jak grillować rybę, a także, w jaki sposób zrobić pieczarki z grilla.
Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: grill360