Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
canva/Catalina-Gabriela Molnar

Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki

23 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czym uraczyć głodną rodzinę? Może przypadnie jej do gustu ekspresowy gulasz z ciecierzycy? By przygotować ten tani i szybki obiad, wystarczą tylko 3 składniki. Gulasz smakuje wybornie i jest bardzo sycący, mimo że nie zawiera mięsa. Stanowi doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich obiadów.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak tak naprawdę codzienne jedzenie kotletów i pieczeni nie służy naszemu zdrowiu. Warto 2-3 razy w tygodniu przyrządzić bezmięsny obiad. Może to być lekkostrawna ryba czy bardzo pożywne danie z warzyw strączkowych.

Dziś zaprezentujemy przepis na gulasz z ciecierzycy. Należy ona do warzyw strączkowych, które zawierają niezwykle wartościowe białko i są pożywne niczym mięso. A poza tym w ich składzie można znaleźć wiele składników służących naszemu zdrowiu jak np. błonnik, witaminy i sole mineralne.

Ekspresowy gulasz z ciecierzycy — tani i szybki obiad

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy

  • ok. 1/2 l passaty pomidorowej

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 1/2 łyżki papryki wędzonej

  • sól

  • sok z cytryny

Przygotowanie gulaszu

Ciecierzycę odsącz, opłucz, wsyp na patelnię lub do rondelka. Dodaj passatę i mleko kokosowe, wymieszaj, podgrzewaj na niedużym ogniu.

Dodaj przyprawy i zamieszaj. Gotuj na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, aż gulasz zgęstnieje i cały przejdzie smakiem aromatycznych dodatków.

Gulasz dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Podawaj np. z pieczywem, kaszą lub ryżem.

Wskazówka:

Na bazie tego gulaszu możesz przygotować bardziej pożywne danie. Wystarczy, że dodasz do niego np. kiełbasę lub wędzony boczek i pokrojoną paprykę. Wędlinę możesz wcześniej podsmażyć z cebulą. Dzięki temu potrawa zyska więcej smaku i aromatu.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na potrawy z warzyw strączkowych. Sprawdź, jak przygotować fasolkę po bretońsku , a także, jak zrobić gołąbki z soczewicą .

ciecierzyca
ciecierzyca

Źródło zdjęcia: canva/ChristiLaLiberte Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy