Karkówka pieczona z cebulą to najłatwiejszy i najlepszy obiad. Dokładki są nieuniknione
Idealnie upieczona karkówka powinna charakteryzować się soczystością oraz delikatnością, które zachwycają przy każdym kęsie. Poniższa receptura na karkówkę pieczoną z cebulą pozwala uzyskać taki efekt. Kluczem do sukcesu jest polanie mięsa olejem i kilkoma kroplami soku z cytryny, co zmiękcza je i marynuje.
Karkówka pieczona z cebulą jest pyszną propozycją dla miłośników prawdziwych mięsnych uczt. To także łatwy sposób na sycące danie dla całej rodziny, które nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu.
Marynowanie mięsa w soku z cytryny pozwala uzyskać obłędną kruchość i rozpływającą się konsystencję. Kwaśne pH soku zmiękcza mięso, a także gromadzi w jego wnętrzu wilgoć, co dodatkowo poprawia soczystość.
Przepis na karkówkę pieczoną z cebulą
Składniki:
700 g karkówki wieprzowej
5 cebul
sok z połówki cytryny
3 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kuminy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki oleju
sól
pieprz
cukier
woda
Zacznij od oczyszczenia mięsa z żył i błon, a następnie pokrojenia go na 6 plastrów równej grubości. Umieść je w misce, polej olejem, sokiem z cytryny, oprósz przyprawami i odstaw na 1 godzinę.
Po godzinie wrzuć je na mocno rozgrzana patelnie i podsmaż do zrumienienia. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na tej samej patelni co karkówkę. Dopraw ją solą, pieprzem oraz cukrem i smaż przez 10 minut na małym ogniu, aż się skarmelizuje.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj podsmażoną cebulą. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 75 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lekcjewkuchni