Poprawiająca nastrój fasolka po bretońsku z aromatycznym dodatkiem
Szukacie pomysłu na pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe? Wypróbujcie odświeżona wersję fasolki po bretońsku. W nowym przepisie wzbogacimy danie o goździki, które sprawią, że danie stanie się wyjątkowo aromatyczne. Koniecznie spróbujcie tej nietypowej kompozycji smakowej.
Fasola jest niezwykle zdrowym i sycącym warzywem bogatym w białko. Przyrządzić z niej można smaczną zupę, pyszną pastę do kanapek, a także znaną dobrze wielu smakoszom fasolkę po bretońsku. Tym razem proponujemy wzbogacić to klasyczne danie o goździki. Będzie jeszcze bardziej rozgrzewające niż zwykle. Skusicie się?
Przepis na aromatyczną fasolkę po bretońsku
Składniki:
300 g suchej białej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 średnia cebula
1 większa marchewka
1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 goździki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin. Dzięki moczeniu będzie łatwiej strawna. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją, aż się zeszkli. Marchewkę myjemy i obieramy.
Wymoczoną fasolę zalewamy świeżą wodą. Następnie wrzucamy do niej marchew oraz cebulę. Dodajemy liście laurowe oraz goździki. Solimy. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut, przy lekko uchylonej pokrywce.
Ząbki czosnku obieramy i siekamy, odkładamy na chwilę. Boczek rumienimy na suchej patelni. Przenosimy go do garnka z fasolą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i czosnek. Gotujemy jeszcze przez kolejne 20 minut.
Dodajemy pomidory z puszki i wsypujemy majeranek. Podgrzewamy jeszcze przez mniej więcej kwadrans i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego.
Wskazówka: zamiast boczku możecie podsmażyć tofu wędzone lub tempeh. Danie będzie równie smaczne, a przy tym wegańskie.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: polki