Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poprawiająca nastrój fasolka po bretońsku z aromatycznym dodatkiem

Poprawiająca nastrój fasolka po bretońsku z aromatycznym dodatkiem

Fasolka po bretońsku z aromatycznym dodatkiem
canva/Piotr Krzeslak

Szukacie pomysłu na pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe? Wypróbujcie odświeżona wersję fasolki po bretońsku. W nowym przepisie wzbogacimy danie o goździki, które sprawią, że danie stanie się wyjątkowo aromatyczne. Koniecznie spróbujcie tej nietypowej kompozycji smakowej.

Fasola jest niezwykle zdrowym i sycącym warzywem bogatym w białko. Przyrządzić z niej można smaczną zupę, pyszną pastę do kanapek, a także znaną dobrze wielu smakoszom fasolkę po bretońsku. Tym razem proponujemy wzbogacić to klasyczne danie o goździki. Będzie jeszcze bardziej rozgrzewające niż zwykle. Skusicie się?

Przepis na aromatyczną fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 300 g suchej białej fasoli

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 średnia cebula

  • 1 większa marchewka

  • 1 puszka pomidorów bez skórki

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 2 goździki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin. Dzięki moczeniu będzie łatwiej strawna. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją, aż się zeszkli. Marchewkę myjemy i obieramy.

Wymoczoną fasolę zalewamy świeżą wodą. Następnie wrzucamy do niej marchew oraz cebulę. Dodajemy liście laurowe oraz goździki. Solimy. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut, przy lekko uchylonej pokrywce.

Ząbki czosnku obieramy i siekamy, odkładamy na chwilę. Boczek rumienimy na suchej patelni. Przenosimy go do garnka z fasolą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i czosnek. Gotujemy jeszcze przez kolejne 20 minut.

Dodajemy pomidory z puszki i wsypujemy majeranek. Podgrzewamy jeszcze przez mniej więcej kwadrans i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: zamiast boczku możecie podsmażyć tofu wędzone lub tempeh. Danie będzie równie smaczne, a przy tym wegańskie.

Goździki sprawdza się także w wytrawnych daniach
Goździki sprawdza się także w wytrawnych daniach

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram