Smakosze.pl
Krewetki z patelni

Canva.com

Elegancka przystawka w parę minut - przepis na pyszne krewetki z patelni

27 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Krewetki, to jedno z najbardziej znanych i cenionych potraw kuchni śródziemnomorskiej, która podbija obecnie kubki smakowe wielu Polaków. Mimo, że jest to nadal potrawa uznawana za wykwintną, drogą oraz dostępną tylko w restauracjach

Krewetki możemy spotkać w wodach słony i słodkich. Mimo zróżnicowanego środowiska nazywamy je ogólnie owocami morza. Badacze klasyfikują około 2500 gatunków krewetek, jednak zdatne do spożycia jest tylko kilka odmian. Mimo, że można je spotkać na całym świecie, to jednak aż połowa dostępna na sklepowych półkach, pochodzi ze zbiorników hodowlanych umiejscowionych na Filipinach. Są szczególnie popularne we wszystkich krajach, które mają bezpośredni dostęp do morza lub oceanu , gdyś najlepsze krewetki, to świeże krewetki. Nic więc dziwnego, że szczególnie mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, są zakochani w tym wodnym rarytasie. My również mamy swoje krewetki zamieszkujące Morze Bałtyckie, jednak są one małe i używane jako przynęta.

Jak wybrać idealne krewetki?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z tym morskim specyfikiem, to nic dziwnego, że nie wiesz jakie krewetki wybrać. Duży wybór w sklepach wcale nie ułatwia podjęcia decyzji o zakupie. Jak rozpoznać czy krewetka jest świeża? Który rodzaj pasuje do upatrzonej przez nas potrawy? I wreszcie, jak przygotować krewetki, aby były zdatne do spożycia, a co najważniejsze, aby były smaczne?

Już spieszymy z odpowiedziami! W naszej części Europy bardzo ciężko zakupić świeże skorupiaki. Raczej możemy je spotkać w specjalistycznych sklepach rybnych lub targowiskach oferujących egzotyczne produkty. Jeśli jednak postanowisz nabyć świeże krewetki w całości , to wybierając owoce morza kieruj się wyglądem mięsa – nie powinno oddzielać się od skorupki, a kolor powinien być jednolity, bez kropek i przebarwień. Ważny jest też zapach, który powinien być przyjemny i przywodzić na myśl zapach morza. Analogicznie, jeśli aromat jest nieprzyjemny jak zepsuta ryba, to jednoznaczny znak, że krewetka nie nadaje się do spożycia. Zanim przystąpimy do przygotowania takich owoców morza, należy usunąć resztę jelita, czyli cienką, czarną nitkę.

Natomiast jeśli zdecydujesz się na zakup krewetek mrożonych, to ważne, aby zwrócić uwagę na grubość lodu jakim są pokryte. Jeśli lód jest przejrzysty, a mięso równomiernie nim pokryte, to z pewnością było przechowywane w dobrych warunkach z odpowiednio niską temperaturą. Najlepszą opcja są krewetki mrożone i pakowane próżniowo, gdyż daje nam to pewność, że również zostały zachowane wysokie standardy higieniczne. Do wyboru mamy często zakup skorupiaków już obgotowanych lub świeżych. Jeśli są to krewetki mrożone bez obróbki termicznej, to po rozmrożeniu również należy usunąć pozostałości układu pokarmowego. Aby je należycie rozmrozić, przesyp je do miski lub pojemnika i wstaw do lodówki na całą noc.

Krewetki tygrysie oraz królewskie, cieszą się dużym powodzeniem ze względu na swój rozmiar, walory smakowe oraz dostępności. Jednak najczęściej kupowana odmiana skorupiaka jest krewetka mała, czyli koktajlowa.

Krewetki z patelni – szybki i łatwy przepis na wykwintne danie

Do przygotowania pysznej potrawy z krewetek, potrzebujesz:

250 g krewetki królewskiej lub tygrysiej3 ząbki czosnku1 duża papryczka chilli4 łyżki masła prawdziwegocytrynasól, pieprz

Zacznij od przygotowania krewetek. Jeśli są mrożone i oczyszczone, to pozwól, aby wolno rozmroziły się w lodówce przez noc. Jeśli korzystasz z świeżych – to obierz je z pancerzyków, oderwij głowy i oczyść mięso z jelit. Rozetnij krewetkę wzdłuż ostrym nożem i wyciągnij końcem czarna nitkę.

Gdy owoce morza są już przygotowane do dalszego gotowania, to pora na dodatki. Czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę przetnij wzdłuż i oczyść z nasion. Następnie potnij w małą kosteczkę. Na patelni rozpuść masło i przez chwilę podsmaż czosnek wraz z papryczką.

Gdy poczujesz już przyjemny aromat, to znak, że masło zaczyna wchłaniać smaki. To odpowiedni moment, aby dorzucić na patelnie krewetki. Smaż je szybko, aby uniknąć stwardnienia mięsa. Jedna strona powinna być na patelni przez około 1,5 minuty. Gotowa krewetka powinna zmienić kolor na różowy.

Podawaj od razu po przyrządzeniu z świeżą bagietka. Możesz również wykorzystać tak przygotowane krewetki jako dodatek do potraw makaronowych lub sałatek. Pamiętaj jednak, że w przypadku owoców morza mniej znaczy więcej, czyli najlepiej ograniczyć ilość dodatków i przypraw, a postawić na ich jakość i perfekcję wykonania.

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >