Smakosze.pl Przepisy Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie
Canva / hanbr

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

29 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przedstawiamy świąteczny przepis, który przekona do karpia niejednego sceptyka. Elegancka ryba zapieczona w sosie miodowo-musztardowym znika z półmiska w mgnieniu oka. Jego przygotowania jest przy tym szybkie i nie nastręcza żadnych trudności. Ten sposób to totalny hit.

Przyrządzenie pieczonego karpia zaczyna się dzień wcześniej. Wtedy to właśnie przygotowuje się cebulową pierzynkę, w której ryba leżakuje w lodówce. Dzięki temu pozbywamy się jej charakterystycznego błotnego posmaku. Ten karp wprost rozpływa się w ustach.

Przepis na aromatycznego pieczonego karpia

Składniki:

  • 4-5 kawałków filetu z karpia (ok. 800 g)

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • mąka pszenna do obtoczenia ryby

  • masło klarowane do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 3 łyżki miodu

  • 2-3 łyżki musztardy

  • 1-2 łyżeczki oliwy

Jak przyrządzić karpia pieczonego w miodzie?

Przygotuj filety z karpia . W tym celu oczyszczone płaty ryby pokrój na porcje . Posyp je solą i obtocz w mące pszennej . Kawałki karpia układaj w naczyniu, przekładając je obraną i pokrojoną w plastry cebulą , a następnie odstaw pod przykryciem do lodówki na 1-2 noce .

Po upływie tego czasu karpia wyjmij z naczynia , a cebulę wyrzuć. Na patelni dobrze rozgrzej masło klarowane i obsmażaj na nim filety na złoty kolor z obu stron . Gotowe kawałki ryby układaj w naczyniu żaroodpornym .

W osobnej miseczce przygotuj sos do karpia, starannie mieszając ze sobą jego składniki . Ząbki czosnku obierz i pokrój w cieniutkie plasterki . Rybę poobkładaj pokrojonym warzywem i polej sosem miodowo-musztardowym .

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni . Karpia w miodzie piecz w nim przez ok. 15 minut . Gotową rybę podawaj na gorąco , polaną sosem. Poznaj sprawdzone patenty na przygotowanie pysznego karpia . Z nami właściwe odgrzanie karpia nie sprawi żadnej trudności .

Canva / stevepb z Pixabay
Canva / stevepb z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy