Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie
Przedstawiamy świąteczny przepis, który przekona do karpia niejednego sceptyka. Elegancka ryba zapieczona w sosie miodowo-musztardowym znika z półmiska w mgnieniu oka. Jego przygotowania jest przy tym szybkie i nie nastręcza żadnych trudności. Ten sposób to totalny hit.
Przyrządzenie pieczonego karpia zaczyna się dzień wcześniej. Wtedy to właśnie przygotowuje się cebulową pierzynkę, w której ryba leżakuje w lodówce. Dzięki temu pozbywamy się jej charakterystycznego błotnego posmaku. Ten karp wprost rozpływa się w ustach.
Przepis na aromatycznego pieczonego karpia
Składniki:
-
4-5 kawałków filetu z karpia (ok. 800 g)
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
mąka pszenna do obtoczenia ryby
-
masło klarowane do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
-
3 łyżki miodu
-
2-3 łyżki musztardy
-
1-2 łyżeczki oliwy
Jak przyrządzić karpia pieczonego w miodzie?
Przygotuj filety z karpia . W tym celu oczyszczone płaty ryby pokrój na porcje . Posyp je solą i obtocz w mące pszennej . Kawałki karpia układaj w naczyniu, przekładając je obraną i pokrojoną w plastry cebulą , a następnie odstaw pod przykryciem do lodówki na 1-2 noce .
Po upływie tego czasu karpia wyjmij z naczynia , a cebulę wyrzuć. Na patelni dobrze rozgrzej masło klarowane i obsmażaj na nim filety na złoty kolor z obu stron . Gotowe kawałki ryby układaj w naczyniu żaroodpornym .
W osobnej miseczce przygotuj sos do karpia, starannie mieszając ze sobą jego składniki . Ząbki czosnku obierz i pokrój w cieniutkie plasterki . Rybę poobkładaj pokrojonym warzywem i polej sosem miodowo-musztardowym .
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni . Karpia w miodzie piecz w nim przez ok. 15 minut . Gotową rybę podawaj na gorąco , polaną sosem. Poznaj sprawdzone patenty na przygotowanie pysznego karpia . Z nami właściwe odgrzanie karpia nie sprawi żadnej trudności .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
-
Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji. Wystarczy 1 charakterny dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama