Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak odgrzać smażonego karpia, aby nie stracił smaku?

Jak odgrzać smażonego karpia, aby nie stracił smaku?

Odgrzewanie świątecznego karpia
canva/zi3000

W wielu domach karp mimo wszystko zagości na stole wigilijnym. Jeśli uda wam się zrobić zbyt dużo porcji, pamiętajcie, że danie możecie odgrzać następnego dnia. Podpowiadamy jak zrobić to szybko i tak, aby zachowało, jak najwięcej smaku.

Karp nie kosztował w tym roku mało. Warto zadbać o to, by — jeśli jakimś cudem udało nam się go znów zrobić zbyt dużo — nie zmarnować ani kęsa. Jeśli przyrządziliśmy go dobrze, odgrzewanie nie powinno zaszkodzić panierce. Sprawdźcie jak skutecznie podgrzać tę potrawę.

Jak bezpiecznie odgrzać karpia na patelni?

Do ponownego podsmażenia karpia wybierzmy zdrowy tłuszcz, czyli olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Tłuszcze te dobrze znoszą wysoką temperaturę i w zasadzie powinny stanowić podstawę przy przyrządzaniu dań na patelni.

W żadnym wypadku nie smażmy na maśle — karp przypali się i będzie bogaty w szkodliwe związki. Jeśli naprawdę nie możemy się powstrzymać, wybierzmy masło klarowane.

W procesie jego produkcji usuwana jest znakomita większość zagrażających zdrowiu substancji. Nadal jednak należy pilnować temperatury osiąganej na patelni. Jej przekroczenie to gwarancja koszmarnego smaku spalenizny.

By uniknąć tłuszczu, skorzystajcie z piekarnika

Smażonego karpia zdecydowanie zdrowiej będzie ogrzać w piecu. W tym celu porcje ryby umieszczamy w naczynia żaroodpornym lub układamy na blasze, a następnie przenosimy je do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika.

Dobrym pomysłem będzie uprzednie owinięcie ich w folię aluminiową. Jeśli zrobimy to dobrze, ryba nie wyjdzie sucha, a przy okazji ogrzeje się szybciej. Podpowiadaliśmy już wcześniej, jak można dobrać sposób owijania dania folią do celu, jaki chcemy osiągnąć.

Smażenie karpia na patelni
Smażenie karpia powinno odbywać się na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba Danie Dieta