Smakosze.pl Przepisy Emiliano Castagna ma pyszny przepis na szybki makaron. Znakomite danie dla całej rodziny
Canva/Wydawnictwo Pascal

Emiliano Castagna ma pyszny przepis na szybki makaron. Znakomite danie dla całej rodziny

26 listopada 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Znany włoski kucharz Emiliano „Mieszu, mieszu” Castagna wybiera dania łatwe do zrobienia. Jego makarony łączą w sobie prostotę i wspaniały smak. To danie zachwyci całą rodzinę.

Mieszu, mieszu

Emiliano Castagna właśnie wydał książkę ze swoimi najlepszymi przepisami. W tytule, oczywiście, jego słynne „mieszu, mieszu”. W tym daniu też jest trochę mieszania, ale naprawdę niezbyt wiele. Mało jest przepisów tak prostych, a jednocześnie dających taką satysfakcję.

Książka „Mieszu, mieszu. Co ugotuje makaroniarz” to zbiór takich właśnie, prostych, receptur, z których powstają zaskakująco smakowite dania.

1.jpg
Canva/Wydawnictwo Pascal

Kiedy spodziewam się gości, robię to proste ciasto. Zajmuje tylko 15 minut, nie muszę nawet włączać piekarnika
Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać

Makaron prosty i pyszny

Jego propozycja gnocchi jest tak prosta, że wszystkie przygotowania do zrobienia tego dania skończymy, nim makaron się ugotuje. Potem wystarczy już tylko „mieszu, mieszu”.

Co więcej, Emiliano proponuje korzystać z gotowego makaronu, nie każe nam wyrabiać go w domu. To danie to właściwie makaron, dwa składniki i dodatki. Powstaje szybko i jest pyszne.

3.jpg
Wydawnictwo Pascal


Włoskie, a polskie

Zaczynamy od dwóch najważniejszych składników – boczku i cukinii. Kiedy gotuje się woda na makaron, mamy naprawdę wystarczająco dużo czasu, by wszystko przygotować.

Połączenie warzywa z wieprzowiną chyba dobrze trafia w polskie gusta. Zwłaszcza, że gnocchi to zazwyczaj makaron z ziemniaków. Jesteśmy więc o krok od polskich kopytek.

4.jpg
Wydawnictwo Pascal

Gnocchi z boczkiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • Ok. 150 g boczku
  • 1 cukinia
  • Średnia cebula
  • 4 suszone pomidory
  • Pół szklanki wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ok. 500 g gnocchi
  • Garść startego Parmigiano Reggiano


Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w paski. Smaż na małym ogniu, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Cukinię pokrój w kostkę, cebulę w plasterki i wrzuć do boczku. Smaż na średnim ogniu, aż boczek zacznie się rumienić.

Dodaj posiekane suszone pomidory. Przesmaż wszystko i wlej pół szklanki
wody. Gotuj ok. 8–10 minut, mieszają c od czasu do czasu. Oprósz pieprzem i solą.

Gnocchi ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź i przełóż na patelnię
z sosem. Wymieszaj. Zdejmij z ognia i dodaj Parmigiano Reggiano. Wymieszaj wszystko dokładnie i podawaj gorące.

Projekt bez nazwy(7).jpg
Wydawnictwo Pascal

Przepis pochodzi z książki Emiliano Castagni “Mieszu, mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, Wydawnictwo Pascal 2003

Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy