Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Przygotowanie pieczarek wymaga trochę pracy. Z pomocą jednej sztuczki można ją sobie ułatwić. Wystarczy wykorzystać widelec. Sprawdźcie jakie to proste. Później opowiecie o tym wszystkim znajomym.
Pieczarki wymagają uwagi
Czy ktokolwiek to lubi oczyszczanie i krojenie pieczarek? Mycie grzybów powoduje, że nasiąkają wodą, a skorka nie zawsze jest śnieżnobiała. Już jej obieranie jest żmudne, a potem produkt trzeba jeszcze pokroić.
Nie raz udało mi się przy tym skaleczyć, a czasu zawsze zajmuje to więcej, niż bym chciała. Gdy więc dowiedziałam się, że można sobie czynności ułatwić, wspomagając się widelcem, musiałam ten patent przetestować. Jakie były efekty? Zdradzam dalszej części artykułu.
Ułóż na blasze cebulę, przykryj schabem i wstaw do piekarnika. Robię to na obiad niemal co weekendSztuczka z widelcem wbitym w pieczarkę
Do skorzystania z triku niezbędny jest widelec. Przyda się również obieraczka — najlepiej taka, której ostrze jest ruchome i umieszczone na końcu długiej rączki. Co trzeba zrobić? Zaczynamy od nabicia pieczarki na sztuciec i oparcia jej o deskę do krojenia lub inną czystą powierzchnię.
Teraz przy pomocy obieraczki odcinamy cienkie plastry grzyba, przesuwając ją od najdalszego krańca produktu w swoją stronę — podobnie jakbyśmy chcieli usunąć skórkę z każdego innego warzywa. Kawałki uzyskamy w kilka chwil i bez wkładania wysiłku, który był niezbędny podczas korzystania z nawet najlepiej naostrzonego noża.
Jak podawać talarki z pieczarki?
Cienkie plastry popularnych grzybów będą idealne do ułożenia ich na pizzy, w zapiekance lub tarcie wytrawnej. Pamiętajcie, że świeże grzyby można jeść na surowo. Przygotowane z pomocą sztuczki pieczarki będą więc również doskonałym dodatkiem do kanapek.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pieczarki. Sprawdźcie jak przygotować pyszną wersję zapiekanką z farszem — jest idealna na imprezy. Być może skusi was też patent na kremową zupę z ich udziałem.