Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy spodziewam się gości, robię to proste ciasto. Zajmuje tylko 15 minut, nie muszę nawet włączać piekarnika

Kiedy spodziewam się gości, robię to proste ciasto. Zajmuje tylko 15 minut, nie muszę nawet włączać piekarnika

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking

Jeśli marzy wam się pyszne i szybkie ciasto, to mam przepis na taki smakołyk. Bananową krówkę przyrządzam w jedną chwilę i bez użycia piekarnika. Polecam to ciasto bez pieczenia, bo jest wyśmienite i zawsze się udaje. 

Bananowa krówka smakuje obłędnie

Czy są tu jakieś łasuchy? Jeśli tak, to chcę się z wami podzielić znakomitym przepisem na ciasto bez pieczenia. Robię je raz-dwa, a ten deser nie ma sobie równych. Do tego zawsze się udaje i smakuje dosłownie każdemu. 

Jego nazwa już mówi wiele, to bananowa krówka, która po prostu rozpływa się w ustach. Takie ciasto bez pieczenia osłodzi długie listopadowe wieczory. Nada im wspaniałego smaku i słodyczy, która uzależnia. Polecam przepis na to ciasto bez użycia piekarnika. 

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking
Sok pomarańczowy będzie produktem luksusowym? Niepokojące doniesienia, nikt się nie spodziewał

Jak zrobić bananową krówkę?

Składniki:

  • 1 kg bananów
  • 250 g herbatników maślanych
  • 500 g masy krówkowej
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 22 g żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego czekolada do dekoracji

Przyrządzenie bananowej krówki zaczynamy od przygotowania żelatyny. Do szklanki wsypujemy 2 łyżki żelatyny i zalewamy do połowy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, smarujemy je masą krówkową i znów kładziemy warstwę herbatników.

W ten sposób wykorzystujemy wszystkie herbatniki. Dociskamy ciastka i odstawiamy. Teraz zajmujemy się bananami, kroimy je na pół i wzdłuż. Polewamy je sokiem z cytryny. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy zimną śmietanę do ubijania, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. 

Bananową krówkę każdy polubi

Do ubitej śmietany dodajemy jogurt grecki i dalej ubijamy. Teraz do ubitej śmietany wlewamy ostudzoną żelatynę. Połowę masy śmietanowej wykładamy na herbatniki w blasze. Układamy banany i kładziemy resztę masy śmietanowej. Następnie ciasto wstawiamy do lodówki. Pora na przyrządzenie masy krówkowej. 

Do szklanki wsypujemy półtorej łyżeczki żelatyny i wlewamy niedużo wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Teraz zimną kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Dodajemy masę krówkową i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy wystudzoną i płynną żelatynę. Miksujemy i masą polewamy schłodzone ciasto. Bananową krówkę wstawiamy na całą noc do lodówki. Pisaliśmy o cieście bez pieczenia z 2 składników. Radziliśmy, jak zrobić inne proste ciasto bez pieczenia. 

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking