Esencjonalny, pełen smaku rosół z piekarnika
Rosół wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Istotne są zarówno proporcje składników, jak i ich jakość oraz sposób obróbki. Aby uprościć sobie przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, warto mięso oraz warzywa upiec przed gotowaniem. Wydłuży to czas przyrządzenia, ale zaowocuje głębszym smakiem i pięknym kolorem dania.
Mięsa po pieczeniu nie będzie trzeba szumować podczas gotowania zupy. Warzywa ulegną karmelizacji i będą pięknie złociste, dzięki czemu rosół nabierze bursztynowej barwy , nieosiągalnej bez dodatków w przypadku gotowania potrawy. Pieczony rosół będzie miał też wiele smaku. Zalet jest tyle, że naprawdę warto spróbować.
Przepis na aromatyczny pieczony rosół
Składniki:
-
2 kg mieszanego mięsa na rosół np. skrzydełek, korpusu czy udek z kurczaka, kawałków mięsa wołowego czy szyjek z indyka
-
3 średnie marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
10-15 cm kawałek pora
-
ćwiartka korzenia selera
-
2 średnie cebule
-
3 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
3 kulki ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu
-
3 litry wody w temperaturze pokojowej
-
sól w ilości do smaku
Do podania:
-
ulubiony makaron
-
posiekana natka pietruszki
-
talarki pieczonej marchewki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Mięso i włoszczyznę opłukujemy, rozdrabniamy i układamy na wyłożonej folią aluminiową blasze lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Najlepiej ułożyć je tak, aby utworzyły jedną warstwę. Składniki delikatnie oprószamy solą.
Pieczemy przez 30-60 minut. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków mięsa i warzyw. Podpieczone i rumiane porcje rosołowe wyjmujemy z piekarnika i przekładamy je do dużego garnka.
Całość zalewamy wodą i dodajemy przyprawy . Gotujemy na małym ogniu przez 1,5-2 godziny lub dłużej, zależnie od preferencji. Po godzinie sprawdzamy, jak smakuje i doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, natką pietruszki i talarkami z marchewki.
Wskazówka: Ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty możemy podprażyć na suchej patelni przed dodaniem. Dzięki temu ich smak będzie wyraźniejszy .
Na naszej stronie znajdziecie także porady, które pomogą wam wybrać produkty do przygotowania pysznego rosołu. W tym artykule wyjaśniamy jakie mięso warto kupić, by był najsmaczniejszy. Tu natomiast podpowiadamy jak przygotować pyszny domowy makaron do podania.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wilkuchnia