Domowa surówka jak z chińskiej restauracji - miłość od pierwszego kęsa
Surówka wcale nie musi być nudna. Często odwiedzając restauracje zachwycamy się idealnym połączeniem jej smaków i aromatów. Niemal identyczne kulinarne dzieła sztuki bez większych problemów przyrządzimy w domowej kuchni. Marzy Ci się chrupiąca surówka niczym z kultowych chińskich restauracji? Trafiłeś pod dobry adres.
Aromatyczna surówka jak z popularnych chińskich restauracji wcale nie jest trudna do przygotowania. Sekretem jej smaku jest dodatek octu ryżowego. Produkt kosztuje jedynie kilka złotych i z powodzeniem znajdziesz go w większości sklepów spożywczych. Surówka wspaniale podkreśli smak wielu potraw. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.
Przepis na surówkę z chińskiej restauracji
Składniki:
1 poszatkowana biała kapusta
2 grubo starte marchewki
1 szklanka octu ryżowego
200 g cukru
1/2 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
łyżka soli
Sposób wykonania:
Wlej do średniego rondla szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju, 200 g cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia przypraw. W większym garnku wymieszaj ze sobą poszatkowaną kapustę oraz grubo startą marchewkę wraz z czterema zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
Surówkę zalej przygotowaną wcześniej marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych wyjątkowych pomysłów na wyjątkowe surówki m.in. z selera oraz porów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: chińskie przepisy