Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowa surówka jak z chińskiej restauracji - miłość od pierwszego kęsa
Monika Dec
Monika Dec 09.11.2021 01:00

Domowa surówka jak z chińskiej restauracji - miłość od pierwszego kęsa

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T193502.470
canva/slavlee

Surówka wcale nie musi być nudna. Często odwiedzając restauracje zachwycamy się idealnym połączeniem jej smaków i aromatów. Niemal identyczne kulinarne dzieła sztuki bez większych problemów przyrządzimy w domowej kuchni. Marzy Ci się chrupiąca surówka niczym z kultowych chińskich restauracji? Trafiłeś pod dobry adres.

Aromatyczna surówka jak z popularnych chińskich restauracji wcale nie jest trudna do przygotowania. Sekretem jej smaku jest dodatek octu ryżowego. Produkt kosztuje jedynie kilka złotych i z powodzeniem znajdziesz go w większości sklepów spożywczych. Surówka wspaniale podkreśli smak wielu potraw. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.

Przepis na surówkę z chińskiej restauracji

Składniki:

  • 1 poszatkowana biała kapusta

  • 2 grubo starte marchewki

  • 1 szklanka octu ryżowego

  • 200 g cukru

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soli

Sposób wykonania:

Wlej do średniego rondla szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju, 200 g cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia przypraw. W większym garnku wymieszaj ze sobą poszatkowaną kapustę oraz grubo startą marchewkę wraz z czterema zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.

Surówkę zalej przygotowaną wcześniej marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych wyjątkowych pomysłów na wyjątkowe surówki m.in. z selera oraz porów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: chińskie przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kapusta