Smakosze.pl

canva/slavlee

Domowa surówka jak z chińskiej restauracji - miłość od pierwszego kęsa

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Surówka wcale nie musi być nudna. Często odwiedzając restauracje zachwycamy się idealnym połączeniem jej smaków i aromatów. Niemal identyczne kulinarne dzieła sztuki bez większych problemów przyrządzimy w domowej kuchni. Marzy Ci się chrupiąca surówka niczym z kultowych chińskich restauracji? Trafiłeś pod dobry adres.

Aromatyczna surówka jak z popularnych chińskich restauracji wcale nie jest trudna do przygotowania. Sekretem jej smaku jest dodatek octu ryżowego. Produkt kosztuje jedynie kilka złotych i z powodzeniem znajdziesz go w większości sklepów spożywczych. Surówka wspaniale podkreśli smak wielu potraw. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.

Przepis na surówkę z chińskiej restauracji

Składniki:

  • 1 poszatkowana biała kapusta

  • 2 grubo starte marchewki

  • 1 szklanka octu ryżowego

  • 200 g cukru

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soli

Sposób wykonania:

Wlej do średniego rondla szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju, 200 g cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewaj mieszając, aż do rozpuszczenia przypraw. W większym garnku wymieszaj ze sobą poszatkowaną kapustę oraz grubo startą marchewkę wraz z czterema zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.

Surówkę zalej przygotowaną wcześniej marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych wyjątkowych pomysłów na wyjątkowe surówki m.in. z selera oraz porów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: chińskie przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]