Smakosze.pl
Rosół z domowym makaronem

instagram.com/born_in_the_prl

Przepis na domowy makaron do rosołu

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół bez makaronu nie jest tym samym, dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu, na przygotowanie najlepszych klusek. Własnoręcznie wyrobienie ciasta na makaron wcale nie jest takie trudne. Wystarczą podstawowe składniki oraz chwila cierpliwości.

Rosół z makaronem jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym sposobem jedzenia tej zupy przez Polaków. Mimo to większość z nas decyduje się na kupowanie gotowego makaronu, choć można wykonać go w domu.

Dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje - co więcej, świeżo wyrobiony makaron jest znacznie smaczniejszy niż sklepowy. Z pewnością jedząc rosół z takim dodatkiem, zachwycisz się wielką różnicą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na makaron do rosołu

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 3 łyżki ciepłej wody

  • 1 łyżka oleju

  • sól

Zacznij od dokładnego przesiania mąki wprost na dobrze wyczyszczoną stolnicę. Zrób kopczyku wgłębienie i wbij do niego 4 jajka. Wlej wodę, olej oraz wsyp 1 łyżeczkę soli morskiej.

Gołąbki

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy przestanie się kleić do rąk, odłóż je na 30 minut przykryte ściereczką. Rozwałkuj ciasto na płaski 1-2mm placek. Potnij go na paski o szerokości 5-6 cm. Połóż każdy na sobie.

Następnie wykrawaj z kawałków ciasta cienkie, podłużne paseczki. Taki makaron świetnie się mrozi i suszy. Aby ugotować świeży, wystarczy wrzucić go do osolonej wrzącej wody i trzymać w wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

Rosół z makaronem

Źródło: canva.com/FoodieMedia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >