Przepis na domowy makaron do rosołu
Rosół bez makaronu nie jest tym samym, dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu, na przygotowanie najlepszych klusek. Własnoręcznie wyrobienie ciasta na makaron wcale nie jest takie trudne. Wystarczą podstawowe składniki oraz chwila cierpliwości.
Rosół z makaronem jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym sposobem jedzenia tej zupy przez Polaków. Mimo to większość z nas decyduje się na kupowanie gotowego makaronu, choć można wykonać go w domu.
Dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje - co więcej, świeżo wyrobiony makaron jest znacznie smaczniejszy niż sklepowy. Z pewnością jedząc rosół z takim dodatkiem, zachwycisz się wielką różnicą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na makaron do rosołu
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka oleju
sól
Zacznij od dokładnego przesiania mąki wprost na dobrze wyczyszczoną stolnicę. Zrób kopczyku wgłębienie i wbij do niego 4 jajka. Wlej wodę, olej oraz wsyp 1 łyżeczkę soli morskiej.
Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy przestanie się kleić do rąk, odłóż je na 30 minut przykryte ściereczką. Rozwałkuj ciasto na płaski 1-2mm placek. Potnij go na paski o szerokości 5-6 cm. Połóż każdy na sobie.
Następnie wykrawaj z kawałków ciasta cienkie, podłużne paseczki. Taki makaron świetnie się mrozi i suszy. Aby ugotować świeży, wystarczy wrzucić go do osolonej wrzącej wody i trzymać w wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.
Źródło: canva.com/FoodieMedia, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku.pl