Delikatne w smaku pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Delikatne w smaku pieczone gołąbki z kapusty włoskiej są wyśmienitym klasykiem, który doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na wyjątkowe rodzinne uroczystości. Smakołyk pieczony w piekarniku nie jest tłusty i zaskakuje soczystością. Jak go zrobić?
Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej to proste danie, które z pewnością ucieszy niejednego smakosza. Potrawa ma same zalety. Jest szybka, prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.
Przepis na pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Do zrobienia gołąbków potrzebujesz: 1 główkę włoskiej kapusty, torebkę ryżu, 500 g mięsa mielonego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju, jajko, sól, pieprz, suszony majeranek oraz wodę lub bulion. Dodatkowo warto mieć pod ręką: 2 szklanki bulionu i ok. 7 łyżek koncentratu pomidorowego.
Sposób wykonania gołąbków:
Ugotuj ryż. Wytnij głąb kapusty i delikatnie porozdzielaj jej liście. Zgotuj w wodę z solą w dużym garnku i wrzuć do niego liście kapusty, by zmiękły (inny sposób znajdziesz w tym artykule). Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju, kiedy będzie już szklista dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszaj mięso mielone z podsmażoną cebulą i czosnkiem, jajkiem oraz ugotowanym ryżem. Mieszankę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ułóż farsz na liściach kapusty, zawiń boki do środka, a następnie zwiń je w rulon. Ułóż je naczyniu żaroodpornym i zalej wymieszanym z bulionem koncentratem pomidorowym. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez około godzinę. Smacznego!
Polecamy również przepis na gołąbki autorstwa Ewy Wachowicz. Znajdziesz go w tym artykule.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis