Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne w smaku pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Monika Dec
Monika Dec 09.11.2021 01:00

Delikatne w smaku pieczone gołąbki z kapusty włoskiej

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T185815.248
canva/ pixelshot

Delikatne w smaku pieczone gołąbki z kapusty włoskiej są wyśmienitym klasykiem, który doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na wyjątkowe rodzinne uroczystości. Smakołyk pieczony w piekarniku nie jest tłusty i zaskakuje soczystością. Jak go zrobić?

Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej to proste danie, które z pewnością ucieszy niejednego smakosza. Potrawa ma same zalety. Jest szybka, prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.

Przepis na pieczone gołąbki z kapusty włoskiej

Do zrobienia gołąbków potrzebujesz: 1 główkę włoskiej kapusty, torebkę ryżu, 500 g mięsa mielonego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju, jajko, sól, pieprz, suszony majeranek oraz wodę lub bulion. Dodatkowo warto mieć pod ręką: 2 szklanki bulionu i ok. 7 łyżek koncentratu pomidorowego.

Sposób wykonania gołąbków:

Ugotuj ryż. Wytnij głąb kapusty i delikatnie porozdzielaj jej liście. Zgotuj w wodę z solą w dużym garnku i wrzuć do niego liście kapusty, by zmiękły (inny sposób znajdziesz w tym artykule). Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju, kiedy będzie już szklista dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wymieszaj mięso mielone z podsmażoną cebulą i czosnkiem, jajkiem oraz ugotowanym ryżem. Mieszankę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Ułóż farsz na liściach kapusty, zawiń boki do środka, a następnie zwiń je w rulon. Ułóż je naczyniu żaroodpornym i zalej wymieszanym z bulionem koncentratem pomidorowym. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez około godzinę. Smacznego!

Polecamy również przepis na gołąbki autorstwa Ewy Wachowicz. Znajdziesz go w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Tagi: