Farsz na krokiety z mięsem i kapustą
Co zrobić z mięsem z rosołu? To pytanie jest często zadawane na forach kulinarnych. Odpowiedź jest prosta- przygotuj pyszne krokiety z mięsem i kapustą kiszoną, które posmakują wszystkim domownikom. Krokiety to również świetny pomysł na świąteczne danie. Poznaj przepis na farsz na krokiety z mięsem i kapustą.
Krokiety, niezależnie od tego, czy z farszem mięsnym, warzywnym , z grzybami, jajkiem, zawsze smakują doskonale i świetnie łączą się z barszczykiem czerwonym. Delikatne ciasto naleśnikowe z chrupiącą skórką i pysznym farszem to świetny pomysł na rodzinny obiad, a także na ciepły posiłek podczas świąt i większych uroczystości.
Do przygotowania farszu na krokiety wykorzystaj mięso z rosołu. Rosół ugotuj na drobiu z kawałkiem wołowiny, ponieważ wtedy uzyskasz znacznie lepszy, pełniejszy smak. Z mięsa rosołowego przygotujesz również farsz do pierogów i klusek z mięsem.
Przepis na farsz na krokiety z mięsem i kapustą
Składniki na farsz na 10-12 krokietów:
-
1 kg mięsa rosołowego: drobiu i wołowiny
-
600 g kapusty kiszonej
-
2 cebule
-
pieprz, sól
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
łyżka oliwy z oliwek
Jak przygotować farsz na krokiety z mięsem i kapustą?
Kapustę kiszoną zalej wodą i ugotuj, następnie odsącz z wody, drobno posiekaj i przełóż do miski. Mięso z rosołu oddziel od kości i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, na oliwie podsmaż posiekane cebule.
Mięso i cebulkę przełóż do miski z ugotowaną kapustą kiszoną, dopraw gałką muszkatołową, solą i pierzem i dokładnie wymieszaj.