Fasolka szparagowa z pomidorkami i fetą - fasola szparagowa pasuje w zasadzie do wszyskiego - i do ryb, i do ziemniaków
pixabay.com

Fasolka szparagowa z pomidorkami i fetą

Ta sałatka z zielonej fasolki to wspaniałe połączenie składników - delikatnej chrupiącej zielonej fasolki, soczystych pomidorków koktajlowych, świeżej posypki czerwonej cebuli i kremowych kawałków fety z klasycznym pikantnym dressingiem cytrynowym. Danie jest tak łatwe jak łatwa jest uprawa fasolki. Można zrobić większą porcję i przechowywać ją nawet przez kilka dni w lodówce. Sałatka z zielonej fasolki jest idealna na imprezy i przyjęcia, ponieważ można ją przyrządzić z wyprzedzeniem.

Najprostszy przepis można przyrządzić praktycznie bez żadnych wymagających dodatków. Wystarczy zagotować fasolkę szparagową i podać z masłem oraz bułką tartą. - A ile minut gotuje się fasolkę szparagową? - zapytała dawno temu Helena Łuczywo, szefowa Gazety Wyborczej, Roberta Makłowicza. - Piętnaście do dwudziestu - odpowiedział „Bobek”. I Makłowicz stracił pracę w krakowskim oddziale gazety, bo nie chciał się zgodzić na „5 minut”, bo „może tak jest zdrowo i tak jest modnie, ale tak jest bardzo twardo”. Sama anegdota jest rewelacyjna,a redakcyjny epizod to tylko jej początek. Jeśli jej nie znacie, poznajcie - warto.

Sam Robert Makłowicz zapewne z fasolki szparagowej zrobiłby pewnie węgierską zupę z fasolką szparagową i kiełbasą. Ale od autora „C.k. kuchni” można się tego przecież spodziewać. Sławny krytyk kulinarny i podróżnik znany jest z zamiłowania do węgierskiej kuchni i Węgrów.

My jednak zajmiemy się fasolką szparagową z pomidorkami i fetą. A to połączenie ma raczej bardziej południowy charakter - grecki. Kuchnia ta nazywana jest przez specjalistów kuchnią zdrową i prostą. Duża ilość jarzyn, owoców i ryb, które często goszczą na greckich stołach doskonale to potwierdza. Prosty sposób przyrządzania gwarantuje, że potrawa uda się znakomicie.

Dodatkiem do fasolki szparagowej z pomidorkami i fetą będzie prosty sos do sałatek cytrynowych, który jest pikantny i lekko zagęszczony musztardą. Dzięki czemu lepiej przylega do fasoli.

Samo zrobienie sałatki z zielonej fasoli jest stosunkowo łatwe. Przygotowujemy dressing. Może nieoczywistym sposobem, ale bardzo skutecznym będzie użycie słoika. Naprawdę, to chyba najlepszy sposób, aby naprawdę połączyć cytrynę i olej w celu uzyskania gęstego, błyszczącego dressingu.

Fasolę gotujemy do 15 do 20 minut lub według swojego gustu, w zależności czy lubimy delikatną chrupkość czy miękkość. Następnie mieszamy z dressingiem, pomidorami i cebulą, a na końcu dekorujemy fetą.

I to wszystko. Można podawać jako oddzielne danie, ale lepszym pomysłem będzie jako dodatek do pieczonej piersi z kurczaka, polędwicy wieprzowej z sosem czosnkowym lub rybą smażoną.

Fasolka szparagowa z pomidorkami i fetą

Czas przygotowania: 30 minut, 8 porcji, 100 kcal

Składniki

  • 50 dag zielonej fasoli pociętej na kawałki,
  • 350 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej,
  • 120 g fety, pokruszonej,

Dressing

  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu z białego wina,
  • 6 łyżek oliwy extra vergine,
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Wykonanie

Mieszamy składniki dressingu w słoiku i dobrze wstrząsamy. Odstawiamy lub schładzamy przed użyciem do temperatury pokojowej.

Przycinamy twarde końce fasolki i kroimy ją na małe kawałki, w razie potrzeby wcześniej myjemy. Doprowadzamy do wrzenia wodę w średniej wielkości garnku. Dodajemy dużą ilość soli, a następnie dodajemy fasolę i gotujemy „piętnaście do dwudziestu” minut lub do momentu aż będzie miękka.

Podczas gdy fasola gotuje się, kroimy pomidory na pół i rozdrabniamy zieloną cebulę w cienkie ukośne plasterki.

Odcedzamy fasolkę w durszlaku, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami lub czystymi ściereczkami. Można to powtórzyć, żeby sałatka nie była wodnista.

Układamy sałatkę. Mieszamy fasolkę, pomidory i zieloną cebulę w misce, a następnie mieszamy z dressingiem, mieszając, aż warzywa będą dobrze pokryte. Dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, aż się połączą. Podajemy.

Sałatkę można przechowywać w lodówce, ale trzeba pamiętać, że schłodzenie pomidorów odbiera im smak. Jeśli nie planujemy sałatki jako dodatku do mięsa, możemy przygotować fasolkę szparagową z porami i boczkiem.

Następny artykuł