Faszerowane pomidory z mięsem mielonym. Ich tajemnica tkwi w smakowitym nadzieniu
Prezentujemy niecodzienny przepis na faszerowane pomidory. W tym wariancie do nadzienia nie używamy ryżu, a jedynie soczystego sycącego mięsa mielonego. Smakowite wnętrze przykryte jest aromatyczną cebulką z dodatkiem ziół oraz czosnku. Czy oprzesz się takiej pokusie?
Aby pomidory podczas pieczenia nie rozpadły się, wystarczy użyć prostej sztuczki. Na dno każdego wydrążonego pomidora włóż kilka ziarenek suchego ryżu. Ten niepozorny dodatek wchłonie nadmiar wody wydzielonej podczas obróbki termicznej. Dzięki temu pomidory pozostaną jędrne i apetyczne.
Przepis na faszerowane pomidory z mięsem mielonym
Składniki:
-
8 dużych pomidorów
-
100 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
-
1 spora cebula
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki ziół prowansalskich
-
1 łyżka śmietany 30%
-
3 łyżki masła
-
1 jajko
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz
-
garść ziarenek suchego białego ryżu
Aromatyczne faszerowane pomidory krok po kroku
Cebulę do faszerowanych pomidorów obierz i drobno posiekaj . Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku , przetarte w dłoniach zioła prowansalskie , a także dopraw całość do smaku solą i pieprzem . Na koniec wymieszaj zawartość patelni z łyżką śmietany .
Pomidory umyj, odetnij im czapeczki i wydrąż warzywa . Uzyskany w ten sposób miąższ z faszerowanych pomidorów drobno pokrój i podsmaż razem z mięsem mielonym na łyżce oleju. Kiedy mięso ładnie się zrumieni, dołóż także jajko . Wymieszaj wszystko i dopraw solą oraz pieprzem .
Na dno każdego pomidora faszerowanego wsyp po kilka ziarenek ryżu . Następnie każde warzywo napełniaj najpierw mięsem , a następnie cebulą z czosnkiem i ziołami . Gotowe pomidory układaj w naczyniu żaroodpornym .
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni . Pomidory faszerowane zapiekaj przez ok. 20 minut . Warzywa podawaj od razu po przyrządzeniu . Świetnie sprawdzą się jako ciepła przekąska , lub danie obiadowe podane z ryżem . Doskonałym warzywem do faszerowania jest także papryka . Faszerowane serem pieczarki to fantastyczny poczęstunek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? Jest tylko 1 właściwa. Inaczej gulasz się nie uda
-
Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama