Najprostszy przepis na pieczarki faszerowane żółtym serem. Prosta i efektowna przekąska
Pieczarki faszerowane są propozycją na smaczną przekąskę lub sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a pięknie prezentują się na stole. Pełne pysznego sera i delikatnego jajecznego farszu grzyby znikną w mgnieniu oka. Spróbujecie koniecznie.
Pieczarki faszerować można na różne sposoby. Proponowaliśmy wam już efektowny miks warzywny z cukinią i szpinakiem oraz proste nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem mamy dla was recepturę, która pozwoli wam nadmiar jajek. Taka wersja z pewnością spodoba się amatorom sycących grzybowych rarytasów. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite pieczarki faszerowane
Składniki:
250 g większych pieczarek o ładnych kapeluszach
1 nieduża cebula
150 g ulubionego sera żółtego
2 jaja
olej rzepakowy do smażenia
odrobina bułki tartej
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
Pieczarki oczyszczamy, usuwamy ich nóżki. Grzybowe końcówki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli na patelni. Ugotowane jajka drobno kroimy i łączymy z natką pietruszki. Dodajemy je do cebuli.
Wsypujemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. Farsz umieszczamy w oczyszczonych kapeluszach. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju, układamy w nim pieczarki i posypujemy je startym serem żółtym. Pieczemy około 20 minut. Smacznego.
Wskazówka: do farszu możecie dodać nieco szynki lub boczku. Przekąska stanie się bardziej sycąca, a pozwoli wam zagospodarować resztki mięsnych smakołyków.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: ofeminin