Smakosze.pl
Najprostszy przepis na pieczarki faszerowane żółtym serem

canva/RitaE, Pixabay

Najprostszy przepis na pieczarki faszerowane żółtym serem. Prosta i efektowna przekąska

17 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pieczarki faszerowane są propozycją na smaczną przekąskę lub sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a pięknie prezentują się na stole. Pełne pysznego sera i delikatnego jajecznego farszu grzyby znikną w mgnieniu oka. Spróbujecie koniecznie.

Pieczarki faszerować można na różne sposoby. Proponowaliśmy wam już efektowny miks warzywny z cukinią i szpinakiem oraz proste nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem mamy dla was recepturę, która pozwoli wam nadmiar jajek. Taka wersja z pewnością spodoba się amatorom sycących grzybowych rarytasów. Skusicie się?

Niezwykły przepis na herbatę z forsycji

Niezwykły przepis na herbatę z forsycji. Sezon na nią właśnie trwa

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 250 g większych pieczarek o ładnych kapeluszach

  • 1 nieduża cebula

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 2 jaja

  • olej rzepakowy do smażenia

  • odrobina bułki tartej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.

Pieczarki oczyszczamy, usuwamy ich nóżki. Grzybowe końcówki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli na patelni. Ugotowane jajka drobno kroimy i łączymy z natką pietruszki. Dodajemy je do cebuli.

Wsypujemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. Farsz umieszczamy w oczyszczonych kapeluszach. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju, układamy w nim pieczarki i posypujemy je startym serem żółtym. Pieczemy około 20 minut. Smacznego.

Wskazówka: do farszu możecie dodać nieco szynki lub boczku. Przekąska stanie się bardziej sycąca, a pozwoli wam zagospodarować resztki mięsnych smakołyków.

Mało kto oprze się pysznym faszerowanym pieczarkom

Mało kto oprze się pysznym faszerowanym pieczarkom

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >
pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >