Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków

Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków

Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem
canva/Marieclaudelapointe

Faszerowana papryka jest prostą i smaczną potrawą, która może przypominać gołąbki. Farsz przygotowuje się bardzo podobnie — jedynie pomijamy element zawijania go w kapustę, zastępując ją chrupiącą papryką. Całość pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Spróbujecie?

Faszerowana papryka z mięsem mielonymi i ryżem spodoba się nie tylko amatorom kulinarnych nowości. Warzywo wypełnione aromatycznym nadzieniem jak do gołąbków doskonale się z nim komponuje, a po upieczeniu wprost rozpływa w ustach. Dodatek świeżego pomidora sprawia, że całość pozostaje przyjemnie soczysta. Warto spróbować.

Przepis na znakomitą faszerowaną paprykę niczym gołąbki

Składniki:

  • 4 większe czerwone papryki

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego lub namoczonego w bulionie granulatu sojowego

  • 1 średnia cebula

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 100 g białego ryżu

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • 1 świeży pomidor

  • 2-3 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii

  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

  • 100 g żółtego sera lub wegańskiego odpowiednika (opcjonalnie)

Jak zrobić faszerowaną paprykę? Znamy prosty przepis

Przygotowanie farszu do papryki faszerowanej

Ryż płuczemy, po czym przenosimy go do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, by płyn był na wysokości około 1 cm powyżej powierzchni ziaren. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy ryż na kolejny kwadrans. Nie zdejmujemy pokrywki. Cebule i czosnek pozbawiamy łupin, siekamy je. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Podsmażamy cebulę na średnim ogniu do zeszklenia, a następnie wrzucamy czosnek.

Po chwili dodajemy mięso i przesmażamy je. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Łączymy ją z koncentratem pomidorowym i wcześniej ugotowanym ryżem. Zdejmujemy z ognia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Pieczenie papryk faszerowanej

Papryki myjemy, rozcinamy na połówki i oczyszczamy z białych części oraz pestek. Delikatnie smarujemy je olejem wewnątrz i po wierzchu, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Warzywne łódeczki wypełniamy przygotowanym farszem, a na wierzchu każdej z nich kładziemy plaster świeżego pomidora.

Całość oprószamy suszonym oregano. Pieczemy przez 35 minut, a przed wstawieniem do naczynia wlewamy trochę wody na dno formy. Jeżeli używamy sera, po zapieczeniu łódeczek obsypujemy ją startym na tarce nabiałem i zapiekamy jeszcze przez 5 do 10 minut. Smacznego.

Po inne przepisy z wykorzystaniem papryki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na leczo oraz znakomity przepis na placki ziemniaczane z sosem węgierskim.

Faszerowaną paprykę można przygotować na wiele sposobów
canva/supercat67

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: