Najlepsze na karnawał. Gessler podała przepis na kultowe faworki
Faworki są wyjątkowym słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału. Oczywiście najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie. Warto wykorzystać przepis Magdy Gessler. Faworki w tej odsłonie są obłędnym specjałem.
Magda Gessler zdradziła jak robić faworki
Wyśmienite faworki uchodzą za wyjątkowy smakołyk. Raczymy się nimi najczęściej w trakcie karnawału i podczas tłustego czwartku . Oczywiście możemy się nimi zajadać również bez specjalnych okazji. Najważniejsze jest to, by przygotować je w odpowiedni sposób.
Niedawno informowaliśmy o tym, jak faworki przyrządza siostra Anastazja . Tym razem sięgniemy po przepis od najsłynniejszej polskiej restauratorki. Magda Gessler robi niesamowite faworki. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć.
Faworki od Magdy Gessler są nie lada rarytasem, którego smak pozostaje na długo w pamięci. Można je kupić w delikatesach restauracji gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak prezentują się ceny tego typu produktów . Jednak najlepiej będą smakowały faworki przygotowane we własnej kuchni.
Przepis na faworki Magdy Gessler nie należy do trudnych. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów. Lista składników nie powinna wywołać większego zaskoczenia . Z czego przygotujemy fantastyczne faworki?
-
600 g mąki pszennej
-
30 g smalcu
-
15 żółtek
-
200 g cukru
-
90 ml śmietany
-
30 ml spirytusu
-
15 ml araku
-
500 g smalcu do smażenia
-
100 g cukru pudru
-
wanilia
Faworki lepsze niż kiedykolwiek
Faworki są proste w przygotowaniu. Na początku musimy utrzeć 30 g smalcu tak, aby osiągnął konsystencję śmietany . Dodajemy do niego żółtka i cukier. Całość wzbogacamy o spirytus, arak, śmietanę oraz mąkę pszenną.
Z powstałej masy wyrabiamy ciasto. Powinno być ono gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką. Powstały placek kroimy na paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm. Nacinamy je na środku i przewijamy.
[EMBED-14]
Smalec do smażenia rozgrzewamy w rondlu. W celu sprawdzenia, czy temperatura jest odpowiednia, umieszczamy kawałek ciasta. Jeśli wypłynie na wierzch, wówczas możemy rozpocząć smażenie . Należy robić to partiami. Faworki powinny być złociste. Warto je przewracać na drugą stronę. Gotowy przysmak pozbawiamy nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Faworki doprawiamy wanilią i cukrem pudrem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Makłowicz z kebabem w ręku, w obcisłym podkoszulku apeluje do Polaków
-
20-letnia kelnerka pokazała kwitek od szefa z wypłatą. Kwota odbiera mowę
-
Aby ugotować jajka na twardo wkładasz je do zimnej wody czy na wrzątek?
Źródło: Onet Gotowanie