faworki
pixabay.com/marcinw

Siostra Anastazja ma zachwycający przepis na faworki, palce lizać

W karnawale miliony Polaków zajadają się ze smakiem pączkami oraz naszymi faworytami - faworkami. Jednak te cudowne, chrupkie pyszności możemy przygotować całym rokiem. Przepis siostry Anastazji będzie doskonały, gdy chcemy rozpieścić sami siebie w wyjątkowy sposób.

Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Od dawnych czasów kojarzą się z okresem karnawału. Chociaż obecny czas nie sprzyja hucznym zabawom, to warto rozpieścić się przynajmniej pysznymi i niecodziennymi smakołykami.

Swój przepis na faworki podała sama siostra Anastazja. Zakonnica słynie z miłości do gotowania, a jej przepisy cieszą się niebywałą popularnością. Na naszej stronie znajdziecie między innymi jej przepis na efektowne ciasto "Marysieńka" oraz zaskakujący w smaku "Słodką teściową".

Każda pora roku niesie za sobą inne smakołyki. W okresie karnawału warto przynajmniej raz przygotować pyszne faworki. Najlepiej z przepisu słynnej zakonnicy, przed którą kuchnia nie ma żadnych tajemnic!

Faworki według receptury siostry Anastazji

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 400 g mąki pszennej
  • 12 łyżek gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
Polacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywaniePolacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywanieCzytaj dalej

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszaj z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną oraz spirytusem. Starannie wyrób ciasto, od czasu do czasu wybij je wałkiem na stolnicy, tak aby powstały pęcherzyki powietrza.

Przygotowane ciasto wałkuj partiami. Starak się jak najmniej posypywać je mąką, aby nie wysychało. Korzystając z radełka wytnij pasy, natnij je wzdłuż i przez tak stworzoną dziurkę przełóż koniec ciasta.

Faworki smaż na tłuszczu z obu stron na złoty kolor (do tłuszczu możesz wlać odrobinę spirytusu). Po usmażeniu, wyłóż ciastka na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki ułóż na talerzu i obficie posyp cukrem pudrem.

Jesteście miłośnikami faworków, czy wolicie inne słodkie smakołyki?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:psgotujemy.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł