Smakosze.pl
Filety z kurczaka w kremowym sosie z suszonych pomidorów

pixabay.com

Filety z kurczaka w kremowym sosie z suszonych pomidorów i z makaronem

25 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Udostępnij:

Delikatny, kremowy sos z suszonych pomidorów, w połączeniu z aromatem pieczonego kurczaka, to propozycja na sycący obiad dla najbardziej wybrednych gości.

Filety z kurczaka w kremowym sosie z suszonych pomidorów

Jakie właściwości odżywcze mają suszone pomidory?

Mimo, że suszone pomidory są ogólnodostępne w większości sklepów, warto je zrobić samemu w domu. Nie wyglądają tak efektownie jak świeże, ale przewyższają je ilością likopenu. Mają bogaty smak, dużo wartości odżywczych i wszechstronne zastosowanie kulinarne.  Co więcej, pomidory zawierają witaminę E, która wraz z likopenem świetnie działa na kondycję skóry i oczu. W świeżych pomidorach znajdziemy też witaminę K, odpowiadającą za krzepliwość krwi w organizmie oraz witaminę B3, regulującą metabolizm cukru.

Suszone pomidory przyrządza się m.in. w oliwie z oliwek, a to z kolei powoduje lepsze przyswajanie witamin: A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Są też źródłem mikroelementów, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, również beta-karoten, wspomagający funkcjonowanie wzroku, zapobiegający chorobom serca.

Podczas obróbki i robienia suszonych pomidorów, nie tracą one swoich wartości odżywczych, a przeciwnie – likopen staje jeszcze lepiej przyswajalny. Suszone pomidory mają właściwości przeciwmiażdżycowe i wpływają wzmacniająco na układ krwionośny. Należą jednak do kalorycznych produktów - 100 g suszonych pomidorów znajduje się ok. 258 kcal. W przypadku stosowania diet, warto skorzystać raczej z suszonych pomidorów w torebce, które charakteryzują się mniejszą ilością tłuszczu.

Przepis na pieczone filety z kurczaka z makaronem i w sosie z suszonych pomidorów

Delikatny, kremowy sos z suszonych pomidorów, w połączeniu z aromatem pieczonego kurczaka, to doskonała propozycja na sycący obiad nawet dla najbardziej wybrednych gości.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka masła

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

  • 150 g pomidorków koktajlowych

  • bazylia

  • 100 g ulubionego makaronu, np. wstążki

Przygotowanie:

  • Filety z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze i cieńsze filety, następnie rozbić je delikatnie na równą grubość.

  • W międzyczasie postawić wodę w szerokim garnku, do gotowania makaronu.

  • Mięso doprawić solą, pieprzem. Rozgrzać patelnię, włożyć oliwę i masło, ułożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor z każdej strony po około 3 minuty.

  • Wyjąć usmażone mięso na chwile. Wlać śmietankę wymieszaną z suszonymi pomidorami i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi, zagotować.

  • Gotować przez ok. 2-3 minuty aż pomidorki zmiękną a sos stanie się gęsty (zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą np. z gotującego się makaronu).

  • Doprawić całość solą, pieprzem, oregano lub ziołami prowansalskimi.

  • Posypać bazylią i podawać z makaronem.

Strzemp KatarzynaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >