Filety z kurczaka w kremowym sosie z suszonych pomidorów i z makaronem
Filety z kurczaka w kremowym sosie z suszonych pomidorów
Jakie właściwości odżywcze mają suszone pomidory?
Mimo, że suszone pomidory są ogólnodostępne w większości sklepów, warto je zrobić samemu w domu. Nie wyglądają tak efektownie jak świeże, ale przewyższają je ilością likopenu. Mają bogaty smak, dużo wartości odżywczych i wszechstronne zastosowanie kulinarne. Co więcej, pomidory zawierają witaminę E, która wraz z likopenem świetnie działa na kondycję skóry i oczu. W świeżych pomidorach znajdziemy też witaminę K, odpowiadającą za krzepliwość krwi w organizmie oraz witaminę B3, regulującą metabolizm cukru.
Suszone pomidory przyrządza się m.in. w oliwie z oliwek, a to z kolei powoduje lepsze przyswajanie witamin: A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Są też źródłem mikroelementów, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, również beta-karoten, wspomagający funkcjonowanie wzroku, zapobiegający chorobom serca.
Podczas obróbki i robienia suszonych pomidorów, nie tracą one swoich wartości odżywczych, a przeciwnie – likopen staje jeszcze lepiej przyswajalny. Suszone pomidory mają właściwości przeciwmiażdżycowe i wpływają wzmacniająco na układ krwionośny. Należą jednak do kalorycznych produktów - 100 g suszonych pomidorów znajduje się ok. 258 kcal. W przypadku stosowania diet, warto skorzystać raczej z suszonych pomidorów w torebce, które charakteryzują się mniejszą ilością tłuszczu.
Przepis na pieczone filety z kurczaka z makaronem i w sosie z suszonych pomidorów
Delikatny, kremowy sos z suszonych pomidorów, w połączeniu z aromatem pieczonego kurczaka, to doskonała propozycja na sycący obiad nawet dla najbardziej wybrednych gości.
Składniki na 2 porcje:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
150 g pomidorków koktajlowych
bazylia
100 g ulubionego makaronu, np. wstążki
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze i cieńsze filety, następnie rozbić je delikatnie na równą grubość.
W międzyczasie postawić wodę w szerokim garnku, do gotowania makaronu.
Mięso doprawić solą, pieprzem. Rozgrzać patelnię, włożyć oliwę i masło, ułożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor z każdej strony po około 3 minuty.
Wyjąć usmażone mięso na chwile. Wlać śmietankę wymieszaną z suszonymi pomidorami i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi, zagotować.
Gotować przez ok. 2-3 minuty aż pomidorki zmiękną a sos stanie się gęsty (zbyt gęsty sos można rozcieńczać wodą np. z gotującego się makaronu).
Doprawić całość solą, pieprzem, oregano lub ziołami prowansalskimi.
Posypać bazylią i podawać z makaronem.