Smakosze.pl Przepisy Fit krem do ciasta - jedz bez wyrzutów sumienia
canva/VladTeodor

Fit krem do ciasta - jedz bez wyrzutów sumienia

9 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Fit krem do ciasta to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wysokokalorycznych kremów. Fit kremy są przygotowywane bez masła, śmietany i jajek, dzięki czemu są lekkie i zdrowsze. Poznaj przepis na fit krem z mascarpone oraz fit krem z twarogiem i owocami, doskonałe do przełożenia i dekoracji ciast, tortów i deserów.

Głównymi składnikami wszystkich kremów jest słodka śmietana, masło, cukier i jajka, które tworzą pyszne, ale kaloryczne i ciężkie kremy. Kremy z mascarpone i twarogiem są zdrowsze, lżejsze i przede wszystkim mniej kaloryczne, ponieważ są przygotowane wyłącznie z serków, miodu i owoców.

Krem z mascarpone wykorzystasz zarówno do dekoracji, jak i do przełożenia ciast, bezy, tortów. Krem świetnie łączy się również z owocami o galaretką. Przygotuj ciemny tort brownie z masłem orzechowym i mascarpone , a zniknie jeszcze tego samego dnia.

Krem z twarogiem i owocami to lekka propozycja do przekładania ciast biszkoptowych . Krem wykorzystasz również do naleśników na słodko lub przełożenia omletów biszkoptowych . Krem jest gęsty i tak smaczny, że możesz go schłodzić i podawać w małych filiżankach, jako zdrowy deser do kawy.

Przepis na fit krem do ciasta z mascarpone

Składniki:

  • 250 g mascarpone

  • 3 łyżki twarogu sernikowego

  • łyżka miodu

  • sok z połowy cytryny

Jak przygotować fit krem do ciasta z mascarpone?

Dobrze schłodzony serek mascarpone miksuj na najmniejszych obrotach z twarogiem, miodem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 30 minut, następnie przełóż lub udekoruj nim ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny, aby krem zgęstniał.

Przepis na fit krem z twarogiem i owocami

Składniki:

  • 400 g twarogu sernikowego

  • dojrzały banan

  • 2 łyżki miodu

  • garść jeżyn, malin, lub owoców leśnych

Jak przygotować fit krem do ciasta z twarogiem i owocami?

Twaróg dobrze zmiel, następnie dodaj pokrojonego banana, miód, owoce i zblenduj na gładką masę. Krem wstaw do lodówki na pół godziny, następnie przełóż nim ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy