Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszny tort brownie z masłem orzechowym
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:48

Obłędnie pyszny tort brownie z masłem orzechowym

Tort brownie z masłem orzechowym
pixabay.com

Składniki do tortu brownie z masłem orzechowym

Ciasto brownie:

  • 80 ml jogurtu naturalnego,

  • 125 ml soku pomarańczowego,

  • 250 g drobnego cukru,

  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku,

  • 200 g masła,

  • 3 jajka,

  • 170 g mąki,

  • szczypta soli,

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 200 g gorzkiej czekolady,

  • 2 łyżki kakao,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przełożenie:

  • 4 łyżki cukru pudru,

  • 100 g miękkiego masła,

  • 1 op. cukru wanilinowego,

  • 250 g serka mascarpone,

  • 450 g masła orzechowego.

Dodatkowo można dodać polewę o smaku słonego karmelu.

undefined

Tort brownie z masłem orzechowym - przygotowanie

Ciasto brownie:

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż z papierem do pieczenia, zamocuj pierścień, a krawędź papieru pozostaw na zewnątrz formy. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. 

Wlej sok pomarańczowy do garnka, dodaj kawę i wymieszaj. Włóż pokrojoną na kawałki czekoladę i masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się stopią, nie podgrzewając za bardzo masy.

Po stopieniu natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj cukier i wymieszaj. Jajka rozbij do czystej miski, dodaj jogurt i wymieszaj łyżką. Wlej masę czekoladową do jajek i wymieszaj.

Wsyp mąkę do czystej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i wymieszaj. Dodaj do masy czekoladowej i mieszaj, aż powstanie masa o gładkiej konsystencji.

Wlej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godzinę. Po upieczeniu użyj drewnianego patyczka, aby sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, a następnie ostudź.

Pokrój na 3 blaty. Ciasto może się kruszyć, więc krojąc, musisz obchodzić się z nim delikatnie. Blaty można umieścić na cienkiej plastikowej podkładce. Zbierz wszystkie okruchy ciasta, aby ozdobić potem boki.

Przełożenie ciasta:

Wyjmij masło z lodówki i ogrzej. Do naczynia miksującego włóż ser mascarpone, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, mieszaj 2-3 minuty, aż się masa się napuszy. Dodaj miękkie masło i mieszaj około 2 minuty. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj, aż wymieszasz składniki na jednolitą masę.

Podziel masę na 3 części, użyj 2 części, aby przełożyć z ciastem, a ostatniej części użyj do przykrycia boków i górnej części ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Udekoruj schłodzoną i zagęszczoną polewą ze słonego karmelu.

Tagi: