Obłędnie pyszny tort brownie z masłem orzechowym
Składniki do tortu brownie z masłem orzechowym
Ciasto brownie:
80 ml jogurtu naturalnego,
125 ml soku pomarańczowego,
250 g drobnego cukru,
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku,
200 g masła,
3 jajka,
170 g mąki,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
200 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przełożenie:
4 łyżki cukru pudru,
100 g miękkiego masła,
1 op. cukru wanilinowego,
250 g serka mascarpone,
450 g masła orzechowego.
Dodatkowo można dodać polewę o smaku słonego karmelu.
undefined
Tort brownie z masłem orzechowym - przygotowanie
Ciasto brownie:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż z papierem do pieczenia, zamocuj pierścień, a krawędź papieru pozostaw na zewnątrz formy. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
Wlej sok pomarańczowy do garnka, dodaj kawę i wymieszaj. Włóż pokrojoną na kawałki czekoladę i masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się stopią, nie podgrzewając za bardzo masy.
Po stopieniu natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj cukier i wymieszaj. Jajka rozbij do czystej miski, dodaj jogurt i wymieszaj łyżką. Wlej masę czekoladową do jajek i wymieszaj.
Wsyp mąkę do czystej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i wymieszaj. Dodaj do masy czekoladowej i mieszaj, aż powstanie masa o gładkiej konsystencji.
Wlej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godzinę. Po upieczeniu użyj drewnianego patyczka, aby sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, a następnie ostudź.
Pokrój na 3 blaty. Ciasto może się kruszyć, więc krojąc, musisz obchodzić się z nim delikatnie. Blaty można umieścić na cienkiej plastikowej podkładce. Zbierz wszystkie okruchy ciasta, aby ozdobić potem boki.
Przełożenie ciasta:
Wyjmij masło z lodówki i ogrzej. Do naczynia miksującego włóż ser mascarpone, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, mieszaj 2-3 minuty, aż się masa się napuszy. Dodaj miękkie masło i mieszaj około 2 minuty. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj, aż wymieszasz składniki na jednolitą masę.
Podziel masę na 3 części, użyj 2 części, aby przełożyć z ciastem, a ostatniej części użyj do przykrycia boków i górnej części ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Udekoruj schłodzoną i zagęszczoną polewą ze słonego karmelu.