Tort brownie z masłem orzechowym
pixabay.com

Obłędnie pyszny tort brownie z masłem orzechowym

Tort brownie z masłem orzechowym to gęste i zbite ciasto czekoladowe z lekkim kremem śmietankowym. Idealne połączenie serka mascarpone oraz masła orzechowego, które może zaskoczyć niejedną osobę smakiem i wyglądem. Jak przygotować tort brownie z masłem orzechowym?

Składniki do tortu brownie z masłem orzechowym

Ciasto brownie:

  • 80 ml jogurtu naturalnego,
  • 125 ml soku pomarańczowego,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • 170 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Przełożenie:

  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 450 g masła orzechowego.


Dodatkowo można dodać polewę o smaku słonego karmelu.

Tort brownie z masłem orzechowym - przygotowanie

Ciasto brownie:

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż z papierem do pieczenia, zamocuj pierścień, a krawędź papieru pozostaw na zewnątrz formy. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.

Wlej sok pomarańczowy do garnka, dodaj kawę i wymieszaj. Włóż pokrojoną na kawałki czekoladę i masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się stopią, nie podgrzewając za bardzo masy.

Po stopieniu natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj cukier i wymieszaj. Jajka rozbij do czystej miski, dodaj jogurt i wymieszaj łyżką. Wlej masę czekoladową do jajek i wymieszaj.

Wsyp mąkę do czystej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i wymieszaj. Dodaj do masy czekoladowej i mieszaj, aż powstanie masa o gładkiej konsystencji.


Wlej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około godzinę. Po upieczeniu użyj drewnianego patyczka, aby sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, a następnie ostudź.

Pokrój na 3 blaty. Ciasto może się kruszyć, więc krojąc, musisz obchodzić się z nim delikatnie. Blaty można umieścić na cienkiej plastikowej podkładce. Zbierz wszystkie okruchy ciasta, aby ozdobić potem boki.


Przełożenie ciasta:

Wyjmij masło z lodówki i ogrzej. Do naczynia miksującego włóż ser mascarpone, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, mieszaj 2-3 minuty, aż się masa się napuszy. Dodaj miękkie masło i mieszaj około 2 minuty. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj, aż wymieszasz składniki na jednolitą masę.

Podziel masę na 3 części, użyj 2 części, aby przełożyć z ciastem, a ostatniej części użyj do przykrycia boków i górnej części ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Udekoruj schłodzoną i zagęszczoną polewą ze słonego karmelu.

Następny artykuł