Omlety biszkoptowe
https://pixabay.com/pl/

Omlety biszkoptowe

Omlet to potrawa, którą można przyrządzać zarówno w formie wytrawnej, jak i słodkiej. Słodkie wersje omletu, na bazie pulchnego ciasta biszkoptowego to propozycja na deser nie tylko odświętny, ale też codzienny. Potrawa nie jest pracochłonna, natomiast efekt – zachwycający. Szczególnie jeśli podamy małe pieczone omleciki w towarzystwie domowej bitej śmietany i świeżych owoców sezonowych. Taki przysmak przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

OMLETY BISZKOPTOWE

Składniki:
– 3 jajka
– 1/4 szk. mąki pszennej (35 g)
– 1/4 szk. mąki ziemniaczanej (40 g)
– 50 g drobnego cukru (1/4 szkl.)
– 1 łyżka cukru waniliowego (15 g)
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– szczypta soli.

Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż uzyskamy puszystą pianę. Dodać odrobinę soku z cytryny i kontynuować ubijanie, dodając stopniowo cukier zwykły oraz waniliowy. Pod koniec ubijania, gdy piana jest dość sztywna, dodać żółtka (nie wszystkie naraz, stopniowo jedno po drugim).
2. Do ubitych jajek z cukrem, dodawać porcjami przesianą mąkę i delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną łopatką lub łyżką.
3. Na macie do pieczenia wykładać porcje ciasta i formować placuszki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 8-10 minut, aż omlety się zarumienią.
4. Podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, ulubionym dżemem lub konfiturą.

Uwagi:
– Dodatek mąki ziemniaczanej pomaga nadać puszystości ciastu. Jeśli jej nie mamy, możemy przygotować biszkopty z samej białej mąki pszennej (najlepiej tortowej).
– Do ciasta omletowego można wraz z mąką można dodać 1 łyżkę gorzkiego kakao. W ten sposób uzyskamy omlety czekoladowe.
– Dodatki do nie powinny być zbyt słodkie, gdyż omlety biszkoptowe same w sobie zawierają sporo cukru. Ubijając śmietanę do omletów, wystarczy niewielki dodatek cukru (1 łyżka cukru pudru na 1 szkl. śmietany kremówki). Z kolei dżem lub konfitura najlepiej sprawdzą się w wersji niskosłodzonej.

Następny artykuł